25 år gammel ordning kan være i strid med EU's regler: 33 havvindprojekter er sat på pause

Erhvervslivet og energibranchen reagerer kraftigt på en nyhed om, at en såkaldt 'åben dør-ordning' kan være i strid med EU-regler og derfor er sat på pause. Minister er dybt frustreret.

I 25 år har virksomheder haft mulighed for at opstille havvindmøller gennem en såkaldt 'åben dør-ordning'. 

Men det kan være i strid med EU's regler for statsstøtte, og derfor er ordningen sat på pause. Det oplyser Energistyrelsen.

Beslutningen betyder, at i alt 33 ansøgninger om danske havvindprojekter indtil videre må blive liggende i skrivebordsskufferne. Og det er en alvorlig situation for den grønne omstilling, erkender klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

"Især for de markedsaktører, der står klar i boksen til at investere i denne form for havvind," siger han i en pressemeddelelse.

Den nyudnævnte minister er "dybt frustreret" over, at Danmark står i den situation "i en tid, hvor vi har så meget brug for mere grøn energi".

"Men regler skal overholdes, og jeg respekterer, at Energistyrelsen skal handle på en risiko for strid med EU-retten," tilføjer han. {{toplink}}

Chokbølger går gennem branchen

'Åben dør-ordningen' er kort fortalt ansøgninger om at bygge vindmølleparker på et havareal uden en krone i statsstøtte ud fra først-til-mølle-princippet. Til gengæld tjener staten som udgangspunkt heller ikke en krone på dem. 

Ifølge energibranchens organisation, Green Power Denmark, svarer de 33 berostillede projekter til 15 gigawatt grøn strøm, der er en mangedobling af det nuværende niveau og kan forsyne millioner af husstande.

Beslutningen om at trykke på pauseknappen er med til at svække tilliden til Danmark blandt udviklere og investorer, mener administrerende direktør Kristian Jensen.

"Det her er fuldstændig uhørt. Regeringen smækker pludselig døren til den grønne omstilling i med et brag, der sender chokbølger igennem hele den grønne energibranche," siger han i en pressemeddelelse.

"En decideret katastrofe"

Også hos DI's topchef, administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen, bliver meldingen mødt af hårde ord. Han mener, at den danske stat har vildledt private virksomheder, "der stiller milliardinvesteringer til rådighed og tager enorme risici".

"Der er tale om en decideret katastrofe og potentielt den største forhindring for den grønne omstillings realisering i Danmark," siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Hvorfor går det her først op for myndighederne og regeringen nu? Og hvordan kan EU bakke op om det her i en tid, hvor vi alle har historisk travlt med at realisere den grønne omstilling og gøre os uafhængige af russisk gas," spørger han retorisk.

Begge opfordrer regeringen til at finde en løsning på udfordringen.

Det arbejder klima-, energi- og forsyningsministeren da også på, meddeler Lars Aagaard, der er i dialog med den danske EU-kommissær og ledende næstformand i Kommissionen, Margrethe Vestager, samt har bedt Energistyrelsen om en redegørelse af forløbet.

"Jeg kan forsikre om, at jeg kommer til at forfølge hurtige svar på vegne af de ansøgere, som for nuværende er efterladt i usikkerhed om fremtiden for deres projekter," siger han.

Forrige artikel DI vil skaffe 1.500 kvindelige bestyrelsesmedlemmer på 19 måneder ved brug af databank DI vil skaffe 1.500 kvindelige bestyrelsesmedlemmer på 19 måneder ved brug af databank Næste artikel Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af Vækstfonden for brug af spy pixels i nyhedsbreve Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af Vækstfonden for brug af spy pixels i nyhedsbreve
DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

DI-boss afslår jobtilbud fra regeringen

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl, fik ifølge flere kilder tilbudt posten som ambassadør i Japan, men takkede nej. Dermed er regeringens plan om en politisk udpeget ambassadør slået fejl.