Ombudsmanden: Kun kommissioner trumfer som udgangspunkt ret til aktindsigt

Som udgangspunkt gælder retten til aktindsigt efter offentlighedsloven, uanset om der er taget initiativ til undersøgelser af det sagsforløb, som de ønskede oplysninger angår. Men der er særlige regler, når det gælder kommissioner, skriver Stephan Andreas Damgaard og Martin Dyhl-Polk.

Uanset om vi får vores nyheder fra nettet, aviser, tv eller noget helt fjerde, har vi sandsynligvis læst eller set noget i dag, der er blevet underbygget af aktindsigt – altså indsigt i offentlige myndigheders egne dokumenter.

Aktindsigt kan hjælpe medier og journalister med at indsamle viden om, hvordan myndighederne agerer, hvad de tænker og gør ved samfundsproblemer, hvordan ideer og forhandlinger bliver til politik og regler, og hvad embedsmænd og folkevalgte gør med det ansvar, de har fået betroet. Det er et af de vigtigste formål med offentlighedsloven.  

Men hvad sker der, når et sagsforløb i det offentlige skal behandles af en kommissions- eller advokatundersøgelse? Bliver retten til aktindsigt så indskrænket – og også før undersøgelsen kommer i gang?

Login