Politiske håndværkere på lobbyarbejde

LOBBY: Tidligere toppolitikere er blevet et almindeligt syn i danske organisationer og lobbyvirksomheder. Gitte Lillelund Bech og Karen Hækkerup har taget turen fra Christiansborg til professionelle interessevaretagere. Vi har spurgt dem, hvordan de bruger deres baggrund.

 

  Karen Hækkerup

Hvordan bruger du din politiske baggrund i dit nuværende arbejde?
”Jeg trækker dagligt på mine kompetencer som forhandler, kommunikator og det netværk, som jeg har igennem mange års arbejde.”

“Jeg bruger mit netværk på den måde, at mange af de mennesker, jeg har lært at kende i løbet af de sidste mange år, både politikere og embedsmænd, dem taler jeg stadig med. Dem indgår jeg i alliancer med. Et godt eksempel er Kost- og Ernæringsforbundet, som jeg har lavet et partnerskab med om underernæring af ældre. Men det kan også være politikere, som tit er dem, der har nøglen, hvis der er noget, der kræver lovgivning for at blive lavet om.”

”Konkret har jeg en masse forhandlinger, jeg skal have til at lande. Det er vigtigt for mig at demonstrere overblik, at jeg forstår forskellige hensyn og interesser, og få et samlet resultat, der er bred opbakning til. Jeg bruger det politiske arbejdsredskab, som handler om forhandling, om overblik og om at skabe resultater, som folk kan se sig selv i.”

Hvor tror du, man har mest indflydelse på samfundet – i politik eller som lobbyist?
”Det har man i politik, og det skal man også have i politik, fordi det er Folketinget, der laver lovene. Der er selvfølgelig forskel på, hvor meget magt de 179 folketingsmedlemmer har. Nogle har meget stor magt, og nogle har nærmest ingen. Men politikerne bestemmer mere end lobbyisterne.”

Hvordan får du så indflydelse?
”Det gør jeg ved at lave alliancer med dem, hvor jeg har en fælles interesse. Jeg kan ikke få politikere til at synes noget af det, jeg kommer med, er fornuftigt, hvis de ikke også selv synes det. Det gælder for mig om at sætte mig ind i, hvor vi har nogle fælles interesser, og så kan jeg måske hjælpe politikerne til at få øjnene op for det.”

 

Gitte Lillelund Bech

Hvordan bruger du din politiske baggrund i dit nuværende arbejde?
”Jeg bruger specielt min viden om alle de uskrevne regler, der er i Folketinget og i de politiske processer. Eksempelvis at når et lovforslag først er fremsat og har været førstebehandlet, så er det svært at få lavet ændringer i bemærkninger og i lovteksten. Hvis man har fat i både politikere og embedsfolk, før lovforslaget overhovedet bliver fremsat eller sendt i høring, så har man meget større mulighed for at kunne påvirke det.”

Kan du nævne et konkret eksempel på det?
”Regeringen forhandler i øjeblikket planloven. I havneområder gælder særlige støjregler, hvilket hører under planloven. De regler kan betyde, at når der bygges boliger tæt på havnen, så ender det med, at havnen må lukke for nogle aktiviteter, fordi det støjer for meget i forhold til boligerne. Troels Lund Poulsen har lovet os, at vi skal have kigget på mere fornuftige støjregler, så havnene fortsat kan skabe arbejdspladser.”

Hvor tror du, at man har mest indflydelse på samfundet – i politik eller som lobbyist?
”En dygtig, forberedt lobbyist med dokumenterne i orden og kendskab til lovgivningen kan måske få mere igennem end en dårlig forberedt politiker. Og omvendt, den dygtige folketingspolitiker, som kan sit stof og kender til paragrafferne, kan også få mere igennem end den dårligt forberedte lobbyist.”

”Jeg oplevede selv, at tingene går hurtigere i politik, fordi vi har mange flere nyhedskanaler i dag, end da jeg startede. Nogle gange har du som politiker ikke tid til at være ordentlig klædt på. Der kan organisationerne og lobbyisterne hjælpe, fordi de måske netop kan lave det korte notat på tre sider, der forklarer den paragraf, som det kunne være fornuftigt at kigge på. Det handler om, at politikere og lobbyister ikke er modsætninger, men faktisk godt kan arbejde sammen.”

Forrige artikel 13 spørgsmål til Alternativet A/S 13 spørgsmål til Alternativet A/S Næste artikel Sådan har vi lavet Altingets magtanalyse Sådan har vi lavet Altingets magtanalyse
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.