Hvordan sikrer vi demokratiet i den digitale tidsalder?

Det kunne være interessant, hvis tonen i debatten kunne ændres til, at digitale teknologier ikke kun styrer, slører og fragmenterer vores handlefrihed og forgifter vores demokrati, men også skaber et mere effektivt og pålideligt demokratisk fundament, skriver Niels Tanderup Kristensen.  

27. - 29. maj 2021 deltog jeg i Match Point konferencen "Demokrati og kultur i den digitale tidsalder" på Aarhus Universitet. En konference, der satte sig for at undersøge forholdet mellem digitalisering og demokrati.

En meget interessant diskussion i en tid med lock-down, et virtuelt arbejdsmarked og en tid, hvor vi har set staten udøve sine magtbeføjelser i et hidtil uset omfang. Men også interessant i lyset af det seneste årti, hvor vi har set Internettet skabe nye muligheder for demokratiet, men i høj grad også nye udfordringer for demokratiet over hele verden. Det sidste var præmisssen for konferencen.

At vores demokrati i høj udstrækning bliver influeret af tre store amerikanske virksomheder, Facebook, Google og Twitter, der udøver en enorm magt og underminerer det liberale demokrati. Den samme underliggende bekymring over digitalisering og demokratiets tilstand ses også i det danske politiske system, hvor data og rettigheder er den dominerende præmis. 

Login