Store og små forandringer: Lær af værestedet Reden og Freedom to Marry

Forandringer og løsninger på samfundsproblemer kan ske i lille og stor skala. Lær her af Københavns Kommune og værestedet Reden samt bevægelsen Freedom to Marry.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Da Danmark lukkede ned i foråret 2020 for at bremse udviklingen af Covid-19, vidste værestedet Reden, at dens målgruppe var i overhængende fare. For en del af de kvinder, der kommer på værestedet, lever kaotiske liv, hvor jagten på næste fix er styrende.

Et nedlukket Danmark var potentielt en bombe under det københavnske misbrugsmiljø. For ikke alene kunne kvinderne blive desperate i deres jagt på stoffer. De har også ofte et skrøbeligt helbred, der har svært ved at modstå Covid-19. Derfor slog Reden alarm hos Københavns Kommune.

Læge og sygeplejersker rykkede ind i Reden

Redens brugere har normalt svært ved at leve op til at krav, der forventes af personer i rusmiddelbehandling. For behandlingsplaner med krav om at møde op i kommunens behandlingscentre på bestemte tidspunkter matcher meget dårligt med de stærkt afhængige kvinder, der ofte lever et liv på gaden. Derfor blev det besluttet, at et behandlingsteam fra kommunen skulle flytte ind i Redens lokaler. Målet var at gøre lægeordineret medicin til et reelt alternativ til gadens illegale stoffer.

Ved at rykke ind i Redens lokaler fik kommunens behandlingsteam skabt kontakt til kvinder, der aldrig tidligere har været i behandling. Samtidig blev Redens ansatte en slags brobyggere til misbrugsbehandlingen. De vækkede kvinderne om morgenen, når de skulle i behandling, og motiverede dem til at fortsætte behandlingen.

Bedre liv

Flere af de kvinder, der startede i behandling under pandemien, er endnu ikke faldet fra. Selv om de måske ikke er stoffri, giver behandlingen dem øget livskvalitet og en mere stabil hverdag. Københavns Kommune har derfor besluttet at forlænge det fremskudte lægeteam frem til 2024. Det sker som en erkendelse af, at indsatsen har større succes, når den tilpasses kvindernes behov og flyttes ind i det miljø, de kender i forvejen.

Du kan læse mere om den håndholdte misbrugsbehandling her.

Social innovation handler ikke om at opfinde alt forfra

Reden og Københavns Kommunes løsning på et samfundsproblem er et eksempel på, hvordan man med et enkelt greb kan skabe social innovation, fortæller Anders Dybdal, administrerende direktør i Forandringsbureauet Operate.

For sociale innovationer er sædvanligvis nye kombinationer af allerede kendte elementer, mere end det er helt nye tiltag. Ved at lave små innovative justeringer - der bagefter kan synes helt oplagte - lykkedes det at skrue et bedre tilbud sammen for de kvinder, der ender på gaden. 

Derfor illustrerer eksemplet fra Reden og Københavns Kommune også meget godt forskellen på social innovation og systemisk forandring i praksis, mener Anders Dybdal.

“Ved at lave et lille flyt har man gjort behandlingen bedre. Det er lidt kækt sagt en begavet lappeløsning på strukturelle problemer. Men det systemiske problem - at borgere ender i misbrug - findes jo stadig. Med systemisk forandring handler det om at kigge på problemet i et endnu større perspektiv,” siger Anders Dybdal og uddyber:

“Man vil have lidt mere månelandingstilgang til det med systemisk forandring. Her vil man spørge sig selv, hvordan man overhovedet undgår, at folk ender i misbrug.”

Freedom to Marry og det lange seje træk  

Han peger på bevægelsen Freedom to Marry fra USA som et godt eksempel på systemisk forandring. I 2015 fik homoseksuelle i USA Højesterets ord for, at personer af samme køn måtte gifte sig med hinanden. En kamp, der havde varet i 15-20 år, og som krævede stor systematik samt brug af politisk bearbejdning og kampagner.

Find mere om bevægelsen Freedom to Marry her.

“Bevægelsen talte i starten ikke om retten til at blive gift, men retten til at elske den, man elsker. Love is love, siger den. Det gik fra at være en amerikansk bevægelse til at blive global, og i dag er den blevet mainstream. Det er bevægelsen netop fordi, man har angrebet problemet systemisk,” forklarer Anders Dybdal.

Anders Dybdal laver i samarbejde med Fondenes Videnscenter et gratis webinar om systematisk forandring. Find mere her.

Helt konkret kortlagde Freedom to Marry vejen til de strukturelle forandringer, man ønskede at opnå. Man byggede broer til modstandere og bearbejdede lovgivere. Og da lovgiverne var overbevist, satte man strategisk ind, så den nye lovgivning, der skulle erstatte den gamle, ikke blev diskriminerende.

I det hele taget handlede processen om at kigge på problemets kerneårsager og ændre dem systematisk. Indsatsen har medført en markant kulturændring hos amerikanere, hvor homofobi er langt mindre udbredt i dag, end da bevægelsen for cirka 20 år siden begyndte sin mission, viser målinger.

“Med systemisk forandring vil man blive lang tid i “problemrummet”, udforske det, og løsningerne vil også være mere omvæltende. Det handler ikke om, at de mindre innovative løsninger, vi kender fra social innovation, ikke har deres berettigelse. Men systemisk forandring anskuer problemet i sin helhed og skaber mere grundlæggende forandringer ved vores samfundsstrukturer,” uddyber Anders Dybdal, administrerende direktør i Forandringsbureauet Operate.

Forrige artikel Bikubenfonden: Med social investering skaber vi mere impact Bikubenfonden: Med social investering skaber vi mere impact Næste artikel Opsang: Klare rammer kvæler ikke kreativitet. Det er snarere god personalepleje. Opsang: Klare rammer kvæler ikke kreativitet. Det er snarere god personalepleje.
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

FDF’s kredsstartsprojekt har vendt tingene om, så initiativtagerne kan starte med at fokusere på aktiviteterne og gemme bureaukratiet til senere. Forbundet står klar med både sparring, administrativ bistand og startøkonomi. Indsatsen har på to år givet 10 nye kredse – men det har kostet både kræfter og penge.

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

De kommunale budgetforlig for 2024 falder i hak på stribe i disse uger. Det giver nogle steder flere penge til lokaler, aktiviteter og udvikling i foreningslivet, mens andre kommuner strammer livremmen. Men hvem er foreningernes ”fagforening” og hvordan tager din forening kampen op mod uretfærdigheder?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.