Civilt overblik: Chok fra Dyne-Larsen, ingen adgang til Aleppo og Tine Bryld-prisen til somaliske kvinder

UGEREVY: Dyne-Larsen vil samle formuen i fond, Røde Kors nægtet adgang til Aleppo, og somaliske kvinder vinder Tine Bryld-prisen. Og så kan DF ikke få lukket sag om skandaliseret EU-fond.

Det er mandag, så vi har samlet de vigtigste, skæveste og sjoveste nyheder fra ugen i civilsamfundet og sendt det direkte til din inbox som altid.

Velkommen til.

Vi lægger ud med en mindre sensation i fondsdanmark. Dyne-Larsen har nemlig stiftet en erhvervsdrivende fond, som på sigt skal overtage firma og milliardformue.

“Jeg har set nok elendigheder omkring de gamle systemer, hvor det altid er den førstefødte, der skal overtage en virksomhed. Og det ville da være meget mærkeligt, hvis det lige skulle være den bedste. Så for at forsvare min virksomhed og gøre den bedre og bedre, så står der også, at en fondsbestyrelse med forretningsfolk skal sørge for, at det er de bedste, der sidder på de forskellige poster uden hensyn til familierelationer. Sådan skal det altid være,” siger Lars Larsen til Berlingske.

Udmeldingen er opsigtsvækkende, fordi der er blevet stiftet historisk få fonde de sidste mange år. Blot fire nye fonde er kommet til siden 1998, hvor Nyrup-regeringen fjernede nogle af fordelene ved at overdrage sin virksomhed til en fond.

Derfor er to eksperter begejstrede for Lars Larsens udmelding.

”Det viser jo, at der stadig er en stor interesse i at benytte den fondsmodel, vi har. Den er stadig attraktiv i en tid, hvor det ellers er muligt at sælge sit firma til kapitalfonde og opkøbsvillige konkurrenter,” siger professor Rasmus Feldthusen fra Københavns Universitet og får opbakning fra CBS-professor Steen Thomsen.

”Der er et reelt ønske blandt den type virksomheder om at overgå til fondsejerskab for at sikre virksomheden. Firmaet går foran familien, så at sige. Det er et udtryk for en meget stor ansvarlighed i forhold til virksomheden,” siger han.

Fonden skal støtte bredt inden for kultur og humanitære formål.

Login