Vi troede, vi skulle være "mini-socialdemokrater"

INTERVIEW: SF's norske søsterparti, SV, har på den hårde måde lært, at man skal have en selvstændig profil, selvom man sidder i regering. Efter et dårligt kommunalvalg har partiet skiftet både leder og strategi.

Parallellen til SF er til at få øje på.
Sosialistisk Venstreparti (SV) i Norge havde en vælgertilslutning på over 12 procent ved valget i 2001, men efter partiet gik i regering, er tilslutningen dalet ned i faretruende nærhed af den norske spærregrænse på 4 procent.

Udviklingen er interessant, fordi SV's vej til regeringsmagten har stået som et forbillede for SF, og SF's landssekretær Turid Leirvoll er tidligere partisekretær i SV. De seneste års udvikling har dog gjort det lige så relevant for SF at undgå SV's fejltagelser.

Kontrollerede kampe
Den nedadgående kurve har ikke fået Sosialistisk Venstreparti til at fortryde regeringssamarbejdet, hvor man er i koalition med det norske Arbeiderparti og det borgerlige Senterparti. Men man er blevet mere bevidst om, at SV skal kunne skelnes klart fra det store Arbeiderparti. Det fortæller næstformanden for SV's gruppe i det norske Storting, Snorre Valen, til Altinget.dk.:

Login