Vælgere uden arbejde strømmer til rød blok

VANDRING: Siden foråret er det særligt vælgere uden for arbejdsmarkedet, der er strømmet til rød blok, og da valgkampen blev skudt i gang, flød de offentligt ansatte også med. Socialdemokraterne har effektivt appelleret til de vælgergrupper, vurderer valgforsker.

Siden det tidlige forår er det vælgere uden tilknytning til arbejdsmarkedet, der er i særdeleshed er begyndt at pege på partierne i rød blok.

Det viser valgforsker Søren Risbjerg Thomsens gennemgang af vælgervandringerne til og med valgkampens femte dag (31. maj). De røde partier er i perioden gået frem blandt både ansatte i det private og i den offentlige sektor. Men det er især vælgere uden for arbejdsmarkedet, der har flyttet sin stemme til rød blok (se tabel længere nede).

I første kvartal af 2015 pegede 44,8 procent af vælgerne uden for arbejdsmarkedet (hovedsageligt pensionister, studerende og andre, der modtager offentlig støtte) på rød blok. Fem dage inde i valgkampen var andelen steget massivt til 50,5 procent. Altså en fremgang på knap seks procentpoint.

Login