Tyrkiet er godt på vej ind i EU

Toget er kørt. Når vi i EU har sagt A, må vi også sige B. Tyrkiet bliver klar til optagelsesforhandlinger om EU-medlemskab til december 2004. Det er vi nødt til at indstille os på, siger Claus Larsen-Jensen (S), formand for Folketingets Europaudvalg i et interview med Altinget.dk. Europaudvalget har været på studietur til Tyrkiet. "Tyrkiet er splittet mellem gammelt og nyt. Et nej vil skubbe til reaktionære kræfter i landet," siger Claus Larsen-Jensen.

Det er klar tale, der lyder fra Europaudvalgets formand, Claus Larsen-Jensen (S), når det drejer sig om Tyrkiets status i forhold til at indlede optagelsesforhandlinger med EU i december 2004. Landet skal opfylde Københavnerkriterierne om tolerance, demokrati og menneskerettigheder, før optagelsesforhandlinger kan komme på tale. Som det ser ud nu, er Tyrkiet stærkt på vej:

"Tyrkiet er fast indstillet på at gennemføre de reformer, der skal til for at opfylde københavnerkriterierne om demokrati og menneskerettigheder. Jeg er overbevist om, at Tyrkiet nok skal nå det på målstregen. Selvfølgelig afhænger det af, hvad konklusionerne bliver i Kommissionsrapporten i oktober næste år. Men hvis landet vurderes til at opfylde kriterierne, hvilket jeg - med dét jeg har set til udviklingen i landet - tror på, så bliver det meget svært at afvise dem.

Toget er kørt. Der er jo blevet givet tilsagn om, at hvis betingelserne er opfyldte, kan de reelle forhandlinger påbegyndes i december 2004. Men det er jo kun forhandlinger, fuld optagelse har lange udsigter endnu".

Login