Store Venstre-profiler falder på stribe

FOLKETINGSVALG: Venstres tilbagegang sender adskillige kendte folketingsmedlemmer ud af Folketinget ved et valg nu. Se, hvem de er.

Venstres tilbagegang i meningsmålingerne får nu konkret betydning for partiets folketingsmedlemmer. Deres ellers sikre mandater falder på stribe rundtom i landets storkredse.

Det viser professor Søren Risbjerg Thomsens geografiske prognose for fordelingen af folketingsmandater for september 2008, hvor der kun er 40 V-mandater mod 46 ved valget for knap et år siden.

Altinget.dks analyse af kandidatfelterne i de forskellige storkredse viser desuden, at flere kendte V-profiler bliver ofre for tilbagegangen.

Således må Folketingets formand Thor Pedersen se frem til at ryge ud i Nordsjællands Storkreds, Venstres finansordfører Peter Christensens mandat er i alvorlig fare i Sydjyllands Storkreds, mens Københavns Omegns Storkreds sender både formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Gitte Lillelund Bech, og miljøordfører Eyvind Vesselbo ud af Folketinget.

Derudover vakler stolene også under Flemming Damgaard Larsen og Louise Schack Elholm i Sjællands Storkreds og Per Bisgaard i Nordjylland.

Venstres tilbagegang giver til gengæld gode muligheder for De Konservative, der kan se frem til fem nye ansigter i Folketinget, og de fleste af de socialdemokrater, der for få måneder siden var truet, ser ud til at redde skindet på næsen.

Herunder følger en gennemgang af ændringerne i partiernes tilslutning i september 2008 i de forskellige storkreds i forhold til den geografiske prognose fra august 2008 og valget i 2007. Prognosen er beregnet ud fra professor Risbjergs statistisk funderede gennemsnit af troværdige meningsmålinger i august måned.

Dernæst sættes der ansigter og navne på ændringerne. Disse navnevurderinger er ikke en del af professor Risbjergs prognose, men er en vurdering foretaget af Altingets redaktion. Der er kun omtale af de storkredse og partier, hvor der skønnes at ske ændringer i forhold til de medlemmer, der blev valgt i november 2007.

Login