Søvndal tabte sommerens pressedækning

AGURKETID: SF's formand Villy Søvndal fik den dårligste presse i løbet af sommerferien, viser ny opgørelse af agurketidens politiske dækning. Margrethe Vestager og Johanne Schmidt-Nielsen fik derimod næsten kun positiv omtale.

Den politiske sommerpause i juli blev en bemærkelsesværdig skidt en af slagsen for SF's formand Villy Søvndal - i hvert fald, hvis man måler på de skrevne mediers behandling af ham.

En ny undersøgelse til Altinget.dk af pressens omtale af politikerne i sommerens agurketid fra analyseinstituttet NewsWatch viser således, at Villy Søvndal blev den partileder, der fik den mest negative omtale i sommerens løb.

NewsWatch har gennemgået avisomtalerne af samtlige politiske partier og partiledere over sommeren, men har ikke blot registreret antallet af omtaler. Analyseinstituttet har også lavet en kvalitativ vurdering af artiklerne og bedømt, om de giver en positiv, negativ eller neutral vinkling på partiet eller partilederen.

Gennemgangen viser for Villy Søvndals vedkommende, at han 42 gange indgik i historier, der var vinklet positivt, 10 gange i neutralt vinklede, men hele 84 gange i negativt vinklede historier.

Noget bedre ser det ud for omtalen af SF generelt, som ligger på 132 positive omtaler mod 86 negative.

"Villy-effekten" døet ud
Politisk kommentator Hans Engell er ikke overrasket over målingens resultat. Selv om SF i de fleste meningsmålinger fortsat står til en lille fremgang i forhold til sidste folketingsvalg, er den såkaldte "Villy-effekt" nemlig døet ud, og samtidig er Villy Søvndal blevet mindre synlig, mener Hans Engell:

"Han voksede jo på et tidspunkt til næsten kultlignende højder, hvor vælgerne efterhånden betragtede ham på linje med Bono. Den status er blevet mere slidt, bl.a. fordi meningsmålingerne ikke er så gigantiske længere. Samtidig har der været noget deja-vu over det, når han kom på banen, og så er medierne nådesløse," siger Hans Engell.

"Mange har oplevet, at Villy ikke har så meget nyt. Ikke mindst journalister mærker det. Det straffes. Medierne belønner synlighed, det overraskende og lederskab. I dag genspejler mediebilledet vælgere, som i langt højere grad vurderer politikere ud fra kompetence, lederskab, dygtighed og flid. Det er i højere kurs, end om det er sådan hyggelige og charmerende typer," siger han.

Vestager og Schmidt-Nielsen vinder
Målingen fra NewsWatch viser samtidig, at Socialdemokraterne og SF har haft bemærkelsesværdigt få omtaler sommeren over, når man tager størrelsen på partierne i betragtning. Socialdemokraterne har således kun haft 18 pct. af alle omtaler og SF kun 7 pct.

Den mest positive omtale af alle partiledere er suverænt gået til Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og den radikale Margrethe Vestager - selv om heller ikke de forholdsmæssigt har været meget i den skrevne presse. Vestager har således fået 44 positive mod kun 7 negative og 16 neutrale omtaler i juli.

Login