Kickstarten redder dagen for S-SF

ANALYSE: Vestager fik de mest synlige indrømmelser, men med den økonomiske kickstart og målet om at mindske uligheden fik Søvndal nok til at sikre sig opbakning fra SF's landsledelse. Thorning kan styrke sin position, så snart hun sidder i Statsministeriet.

Der er absolut ingen tvivl om, hvem der vil blive kåret som vinderen efter mere end 14 dages intens holmgang om regeringsgrundlaget. Det er den radikale leder Margrethe Vestager, der vil stå med laurbærkransen, og hun har da også fået mere, end Radikale kunne håbe på bare ved indgangen til valgkampen. Men kigger man nærmere på substansen i regerings-grundlaget, er billedet ikke helt så éntydigt.

De Radikales sejre er til at tage og føle på: Frem for alt trumfes tilbagetræknings-reformen igennem, og det samme gælder for halveringen af dagpengeperioden. Det er drastiske reformer, men på disse områder slår "de 90 mandaters logik" ubarmhjertigt igennem.

Det bliver ikke verdens sjoveste opgave for S-SF at skulle præsidere over de hårde beskæringer af efterløn og den højere pensionsalder, og mange kommentatorer har påpeget, hvor ydmygende det er for Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal at sluge en så stor kamel. I første omgang vil det skuffe mange S-SF vælgere, men det burde være en overkommelig kommunikationsopgave at forklare, at man ikke kan overtrumfe 90 mandater.

Login