Sakharov-prisen til FN

Denne ventes at modtage prisen den 29. januar under Europa-Parlamentets mini-samling i Bruxelles, og han vil i givet fald ifølge de foreløbige oplysninger ved samme lejlighed holde en tale til EU-parlamentarikerne.

Det er den konservative og den socialistiske grupper, der sammen er blevet enige om tildelingen til FN. De to andre til slutrunden udvalgte kandidater var en iransk journalist, der har kæmpet for afsløringer af overtrædelser på menneskerettigheds-området i sit land, samt en gruppe af FN-ansatte med den myrdede vice-generalsekretær, brasilianeren di Melo og den svenske formand for den gruppe af eksperter, der søgte efter angivelige masseødelæggelsesvåben i Irak, Hans Blix.

Grønt kritik af valget
Formanden for De Grønne i Europa-Parlamentet, den fransk-tyske Daniel Cohn-Bendit, fandt tildelingen til FN forkert, fordi Sakharov-prisen skal tildeles en person, der har ydet en stærk, personlig indsats på friheds-området, og en tildeling til de folk under FN, der ifølge Cohn-Bendit ’blot har gjort det arbejde, de var sat til’, ville efter hans mening have været ’latterlig’.

Login