S og R uenige om Irak-politik

Socialdemokratiet og de Radikale er blevet uenige om deres hidtidig fælles Irak-politik. De Radikale beskylder Socialdemokraterne for kursskifte.

»Det er et militært bidrag og ikke en humanitær opgave, de sendes ud for at løse. Der er ikke tale om en fredsbevarende styrke, men at de folkeretligt er en del af en besættelsesmagt. Det, synes vi ikke, er en passende opgave for Danmark,« siger Niels Helveg Petersen (R), tidligere udenrigsminister.

Han angriber nu Socialdemokratiets kursskifte i holdningen til Irak, da begge partier fulgte samme kurs før og under selve kamphandlingerne - om at fastholde modstanden, fordi der ikke forelå et fornyet mandat fra FN's Sikkerhedsråd.

»Jeg opfatter det ikke som en splittelse. Vi har forståelse for, at de radikale er kommet til en anden konklusion. Vi sagde nej til dansk deltagelse i Irak-krigen, fordi den havde et forkert grundlag og et forkert tidspunkt. Men realiteten er, at Danmark som krigsførende nation har en folkeretlig forpligtelse til at bidrage til ro, orden og nødhjælp", siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Frank Jensen.

Login