Revolten fra andet geled

ANALYSE: Det var fagbevægelsens løjtnanter, der slog til, da trepartsforhandlingerne brød sammen over hovedet på LO-formanden og regeringen. Trods nedsmeltningen tøver Thorning fortsat med at korrigere linjen i retning af baglandets ønsker.

Modstanden gik langt bredere end ventet.
Kritikken kom ikke kun fra den yderste venstrefløj og den rebelske FOA-formand Dennis Kristensen. Det var ikke kun "the usual suspects". Det var centralt placerede tillidsmænd fra regeringspartierne, der sagde fra. Det var sindige jyske fagforeningsmænd på Socialdemokraternes højrefløj, der sagde stop.

Planerne om at ofre feriedage eller helligdage på trepartsforhandlingernes alter havde ingen gang på jord blandt fagbevægelsens medlemmer, og mange var rasende over den aftale, der så ud til at tegne sig mellem LO-formand Harald Børsting og regeringen. 

Oprøret i basis forplantede sig til lokale fagforeningsfolk. En aftale, der afgav feriedage, kunne resultere i masseflugt fra fagbevægelsen, og selv for tillidsmænd fra SF og S vejede frygten for fagbevægelsens fremtid stærkere end hensynet til deres partier.

Login