Prognose: Den nye DF-gruppe efter 2011-valg

VALG: Dansk Folkeparti står bemærkelsesværdigt solidt i meningsmålingerne – men der vil blive drama i flere storkredse. Ny Thulesen Dahl, ny Espersen, ny Langballe og ny Krarup på vej.

Dansk Folkeparti har p.t. Danmarks mest stabile meningsmålinger.

Ikke alene står partiet i det seneste snit af troværdige meningsmålinger fra professor Søren Risbjerg Thomsen til 25 mandater, ligesom ved valget i 2007 - men ifølge professor Risbjergs geografiske snit falder mandaterne også på præcis samme måde i de forskellige storkredse.

Ikke desto mindre kan der ved næste valg blive stor spænding om, hvem Dansk Folkeparti får valgt i storkredsene - og i hvilken rækkefølge.

Professor Risbjerg har for Altinget.dk udarbejdet en "hitliste" over Dansk Folkepartis mandater, der viser, i hvilken rækkefølge og i hvilke storkredse mandaterne falder - helt frem til 40 DF-mandater. Redaktionen har herefter ud fra en analyse af kandidatfelterne i de forskellige storkredse sat ansigter og navne på de forskellige mandater.

Særligt stor er spændingen i Sjællands Storkreds. Her opstiller Pia Kjærsgaard, men hun ventes at trække så mange personlige stemmer, at der ikke vil blive stor forskel på de øvrige kandidaters stemmetal. Det betyder, at folketingsmedlemmer som René Christensen, Liselott Blixt, Colette Brix og Henrik Brodersen kan risikere at ryge ud, mens Søren Espersens kone, Yvette Espersen, kan være heldig at opnå nyvalg.

Samme effekt ventes at vise sig i Sydjyllands Storkreds, hvor Dansk Folkepartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl opstiller for første gang, og hvor han ventes helt at støvsuge det sydjyske område for DF-stemmer.

I Vestjyllands Storkreds vil der med sikkerhed blive flere nyvalg - ingen af de folketingsmedlemmer, der blev valgt i 2007, genopstiller nemlig. Jesper Langballe går af på grund af alder, og Christian H. Hansen har forladt Dansk Folkeparti. Det giver chancer til kandidater som Bente Kronborg Flensted, Jesper Langballes søn Christian Langballe, eller måske den tidligere indsupplerede Dennis Flydtkjær.

1. DF-mandat (Sjællands Storkreds, 1. mandat)

Login