På kant med domstol

Hundredvis af danske statsborgere har således fået besked på, at de ikke kan få lov at bo i Danmark sammen med deres udenlandske ægtefælle. Men flere eksperter vurderer, at den stramme håndhævelse af udlændingeloven er i strid med Den Europæiske Konvention om Menneskerettigheder - og den danske praksis kan meget vel blive stemplet som ulovlig ved domstolen i Strasbourg.

»Konsekvenserne af den stramme lovgivning er meget indgribende for danske statsborgeres rettigheder - både for retten til at have et familieliv og retten til ikke at blive diskrimineret«, siger en af landets førende jurister på området, professor i menneskerettigheder, dr.jur. Jens Vedsted-Hansen.

Kritikken retter sig især mod det såkaldte tilknytningskrav, der betyder, at en udenlandsk ægtefælle kun kan få lov at bo i Danmark, hvis parret har større samlet tilknytning til Danmark end til et andet land. Reglen fortolkes meget stramt i Udlændingestyrelsen, og derfor får helt almindelige danskere typisk afslag på familiesammenføring, hvis parret har boet flere år sammen i udlandet.

Login