Ny K-skattepolitik - lettelser før valget

Skattelettelser inden næste folketingsvalg. Det var kravet fra det konservative bagland på landsrådet søndag.

Selvom der normalt hersker fred mellem de to regeringspartier, Venstre og De Konservative, kan ordet skattelettelser hurtigt skabe splid.

Det var tilfældet, da Venstres forhenværende politiske ordfører Jens Rohde sidst på sommeren i skarpe vendinger afviste De Konservatives skatteordfører Charlotte Dyremoses krav om skattelettelser i denne valgperiode.

Og efter De Konservatives landsrådsmøde, hvor det blev officiel konservativ politik at kræve skattelettelser gennemført inden næste folketingsvalg, kan det blive tilfældet igen.

Skattelettelser – hvornår?
På det konservative landsrådsmødes første dag i weekenden var udmeldingen fra den konservative partiledelse da heller ikke konkrete krav om skattelettelser inden næste valg, hvilket De Konservatives formand Bendt Bendtsen slog fast med, sagt med formandens eget ord, syvtommersøm i sin tale på landsrådsmødet lørdag:

”Uanset om Det Konservative Folkeparti er i regering eller i opposition, vil vi arbejde for at lette skatten på arbejdsindkomst. Vi mener, at det skal kunne betale sig at arbejde. Den konservative vision kan derfor sammenfattes i en sætning: Ingen skal betale mere end 50 procent i skat af den sidst tjente krone.”

Økonomi- og erhvervsministeren satte dog hverken en frist for, hvornår skatten skal ned, eller anviste, hvordan skatten skal sænkes - det sørgede baglandet og Konservativ Ungdom (KU) for, da der søndag skulle tages stilling til elleve indstillede forslag.

Skattelettelser i denne valgperiode
Under pres fra både landsrådet og KU blev der i indstillingen "En konkurrencedygtig skat i en international verden" tilføjet, at der skal gennemføres skattelettelser i denne valgperiode.

Tilføjelsen og indstillingen som helhed blev under stort bifald og tilråb fra salen vedtaget - på trods af at regeringspartneren Venstre og regeringens parlamentariske grundlag Dansk Folkeparti, gentagne gange har ytret, at det i en tid med højkonjunktur ikke er økonomisk forsvarligt at give skattelettelser.

Venstre og DF imod skattelettelser
”Der er ingen tvivl om, at det er regeringens mål gradvis at sænke skatten på arbejdsindkomst. Forudsat, at det økonomiske råderum er tilvejebragt, vil regeringen sænke skatten på arbejdsindkomst yderligere. Sagen lige nu er, at der ikke er et finanspolitisk råderum til at sænke skatten," sagde skatteminister Kristian Jensen (V) i slutningen af august.

Også Pia Kjærsgaard meldte på Dansk Folkepartis landsmøde den 16. - 17. september ud, at skattelettelser ikke er i tiden:

”Hvad skulle et valg handle om? Skattelettelser eller bedre velfærd? Jamen, der er jo ingen, der taler om skattelettelser i øjeblikket,” gav Pia Kjærsgaard som svar til Altinget, da Socialdemokraterne og De Radikale foreslog Anders Fogh Rasmussen (V) at udskrive valg.

Men efter weekendens landsrådsmøde blev det klart, at der altså stadig er nogen, der taler om skattelettelser: Det Konservative Folkeparti - selvom landsrådet var mere ivrige for at fastsætte, hvornår skatten skal sættes ned, end partiledelsen.

De Konservatives politiske ordfører Pia Christmas-Møller mener ikke, at udfaldet af forslaget til indstilling er udtryk for, at landsrådet og partiledelsen er uenige om partiets skattepolitik:

”Vi bliver nødt til at navigere efter, hvad vi kan få Venstre med på i første omgang - det er et brobygningsarbejde, og jeg oplever, at baglandet har sendt et klart signal om, at vi skal holdes fast i vores indstilling til skattelettelser.”

Login