Nu rykker valgkampen

RISBJERG: Valgkampen begynder nu at vise de første markante statistisk sikre ændringer i meningsmålingerne, viser ny Risbjerg-analyse. Det er dog mest ændringer inden for blokkene.

Af Søren Risbjerg Thomsen,
Professor, Altinget.dk's valgekspert

Efter et meget stabilt gennemsnit af meningsmålinger i valgkampens først dage kan der nu ses markante statistisk sikre ændringer. I forhold til de første målinger i valgkampen frem til 31. august viser de nye målinger frem til 4. september statistisk sikker tilbagegang for Socialdemokratiet fra 28,2 til 26,1 pct. samtidig med statistisk sikker fremgang for Enhedslisten fra 5,0 til 6,3 pct. Venstre viser også tilbagegang fra 24,4 til 23,8 pct., men denne ændring er ikke sikker.

I forhold til meningsmålingerne før valgets udskrivelse frem til 25. august er der endnu flere statistisk sikre ændringer (vist med understregning i tabel 1). Her viser ud over de to nævnte partier følgende tre partier statistisk sikre ændringer: Radikale med fremgang fra 7,3 til 8,4 pct., Liberal Alliance med fremgang fra 3,3 til 4,2 pct. og SF med tilbagegang fra 13,3 til 12,0 pct. SF står nu svagere end ved sidste valg, hvor partiet fik 13,0 pct. af stemmerne.

Uændret status mellem blokkene
De øvrige partier viser ikke de store udsving i løbet af valgkampen. Samlet set er tilslutningen til rød blok næsten uændret på 52,8 pct., så det er kun inden for de to blokke, at partierne skifter tilslutning.

Skal der forsøges en forklaring på, hvorfor de store partier klarer sig dårligere end de små i valgkampen, kunne det være, at S og V er under større pres på grund af kampen om, hvem der skal lede en kommende regering.

Login