Intet nyt fra Nordatlanten

BAGGRUND: Et blåt mandat i Grønland kan tage fusen på alle, men der er størst sandsynlighed for same procedure as last year ved folketingsvalget i Grønland og på Færøerne. Altinget.dk kigger nærmere på de indenrigspolitiske forhold i Nordatlanten, som kan få betydning for folketingsvalgets udfald.

For en gangs skyld er der nemlig udsigt til en smule røre i grødisen. Et mandat fra det socialliberale Demokraterne (Kalaallit Nunaani Demokraatit) i Grønland kan være på vej til Folketinget, lyder vurderingen fra kendere af grønlandsk politik. Dog skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke glæde sig for tidligt; for det potentielle grønlandske mandat - det unge håb Niels Thomsen - vil støtte den regering, som han kan få mest ud af i en grønlandsk optik.

Altinget.dk kigger nærmere på, hvilke kandidater, som spås en chance for at sætte sig på et nordatlantisk mandat - og hvad folketingsvalget betyder for de indenrigspolitiske forhold i de dele af Rigsfællesskabet, som ligger fjernest fra Christiansborg.

Stor fremgang til IA
Selvstyret i Grønland, som blev indført i 2009 efter otte års udvalgsarbejde og politiske forhandlinger, er paradoksalt nok blevet omdrejningspunktet for folketingsvalgkampen i Grønland. Den ellers succesfulde og fremgangsrige SF-pendant IA (Inuit Ataqatigiit), som sidder i koalitionsregering med Demokraterne, dummede sig for nylig gevaldigt ved at kræve, at bloktilskuddet blev prisreguleret efter den grønlandske og ikke den danske inflation.

Login