Forslag om EU-anklagemyndighed

Altinget.dks Europa-korrespondent skriver fra Bruxelles om forslaget om en særlig EU-anklagemyndighed, der kan komme milliard-svindlen med europæiske midler til livs. CDU'er i EU-Parlamentet opfordrer i betænkning til, at Konventet sikrer oprettelse af en sådan anklagemyndighed.

Nogle af de sorte får findes, andre glider lige så elegant gennem systemet. Om det sidste så blandt andet skyldes hvad den suspenderede regnskabschef Marta Andreasen påpegede, nemlig at det af EU-Kommissionen anvendte regnskabssystem er let tilgængeligt for enhver, der vil ændre i tallene, eller om der udelukkende er tale om svindel i medlemsstaterne, må stå hen.

Uanset, at samtlige medlemsstater lige har ratificeret ikke alene konventionerne om svig, men nu også protokollerne fra 1995, så er det et næsten uoverkommeligt problem. De eksisterende juridiske instrumenter har i al fald ikke vist sig særligt nyttige.

Ved topmødet i Nice i december 2001 foreslog EU-Kommissionen stats- og regeringscheferne at prøve en ny vej: En anklagemyndighed. Resultatet blev, at forslaget skulle uddybes, især med henblik på at kunne blive forelagt det EU-Konvent, Nice-topmødet besluttede at nedsætte til at komme med forslag til, hvordan EU skal se ud i fremtiden.

Login