Apotekernes monopol splitter danskerne

MEDICIN: Skal det være muligt at købe receptpligtig medicin i f.eks. Matas? Danskerne er uenige, viser ny måling. V vil arbejde for en liberalisering, mens S og K frygter for sikkerheden. Matas er klar.

Apotekernes monopol på receptpligtig medicin i Danmark har historisk været lige så sikkert som amen i kirken. Men skal det fortsat være sådan? Det spørgsmål deler vandene blandt danskerne.

Således siger 41,2 pct. af danskerne "ja" til, at f.eks. Matas eller andre kiosker kan få lov til at sælge receptpligtig medicin, hvis de ansætter fagfolk til at stå for salget. Modsat siger 52,1 pct. af danskerne "nej" til samme spørgsmål. Det viser en meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk.

Efter sommerferien skal apotekerforeningens monopol evalueres af Folketingets partier. Umiddelbart peger den politiske vejrhane på, at det ikke bliver i den nærmeste fremtid, at apotekernes monopol bliver brudt. De Konservative og Socialdemokraterne siger blankt nej til en ændring af ordningen.

"Vi mener, der er grund til at gå meget langt for at opretholde det danske system," siger Sophie Hæstrop Andersen, der især peger på forsyningssikkerheden af original medicin som den vigtigste årsag til at beholde apotekernes monopol.

Forståelse
Selvom Sophie Hæstrop Andersen er imod at liberalisere markedet for medicin, har hun forståelse for uenigheden blandt danskerne.

"Jeg er egentlig ikke overrasket over resultatet. Jeg tror, der foregår en eller anden form for diskussion i de danske hjem om, hvordan man bedst får adgang til apotekerne og medicin i takt med flere apoteker rundt i landet har lukket eller er åbne på skæve tidspunkter," siger hun.

Pragmatiske Venstre
I Venstres erhvervsoplæg "Erhvervsliv i fortsat fremgang og fornyelse" fra juni 2008 går partiet ind for, at apotekerforeningens monopol skal brydes. I oplægget peges der især på relative høje danske medicinpriser i forhold til udlandet og ønsket om at sikre udbuddet af medicin i yderkantsområderne som argumenter for en liberalisering (Se mere i bunden af artiklen).

Det mener Venstre stadig, men partiets sundhedsordfører, Birgitte Josefsen, er meget lidt meddelsom inden efterårets forhandlinger om, hvordan Venstre forestiller sig en dansk alternativ model for medicindistribution kan se ud i fremtiden.

"Vi arbejder for liberalisering, så meget kan jeg sige," siger hun og fortsætter:

"Men det er ikke ensbetydende med, vi kan få det igennem, så vi skal være realistiske i et forhandlingsforløb."

Matas lurer i baggrunden
Hvis der skulle blæse nye politiske vinde over medicinmarkedet, så er Matas klar til at tage udfordringen op.

"Vi er klar til at tage konkurrencen op med apotekerne. Vi vil opfylde de krav som politikerne ender med at finde nødvendige for at sikre en høj forbrugersikkerhed," siger Henrik Engberg Johannsen, informationschef i Matas.

Ifølge ham vil en liberalisering af markedet for receptpligtig medicin betyde højere tilgængelighed og priskonkurrence.

"Vi har ofte flere butikker i samme by - og vil derfor ikke nødvendigvis have medicinsalg i alle butikker, men vores netværk af butikker vil i høj grad være med til at sikre en langt bedre tilgængelighed end det er tilfældet i dag, hvor Danmark har den laveste apotekstæthed i EU," siger Henrik Engberg Johannsen, der påpeger, at salget af håndkøbsmedicin ikke er steget siden dette marked blev liberaliseret.

I dag er det et krav, at apotekerne skal tilbyde kunderne den billigste medicin, der er på markedet. Det krav man ifølge Matas sagtens forestille sig fortsætte i et nyt, liberaliseret marked.

Login