Mediestilhed før stormen

AGURKETID: Sommeren 2011 var usædvanligt politisk tavs, viser ny undersøgelse. De politiske partier valgte bevidst stilheden før stormen.

Prøveballoner, personsager og skæve forslag.

Sommeren plejer at være et slaraffenland for de mindre politiske sager, der til hverdag drukner i det store politiske spil, men som har chancer for at blive hørt, når Folketinget er på ferie, og medierne har svært ved at fylde sendefladen og avisspalterne ud.

Utraditionel sommer
Men selv om folketingsvalget er umiddelbart forestående, blev sommeren 2011 ikke desto mindre særdeles utraditionel. En ny undersøgelse til Altinget.dk fra analyseinstituttet NewsWatch af omtalen af de politiske partier og partilederne i den såkaldte "agurketid" viser, at der var mindre end halvt så mange omtaler som i sommeren 2010.

"Det er kendetegnende, at det har været en apolitisk sommer. Der har kun været godt 3.000 avisomtaler af folketingspolitikere i juli i år - mod 7.149 sidste sommer, altså mindre end halvdelen. Der har stort set ikke været nogen udmeldinger eller prøveballoner - formentlig på grund af stilhed før stormen, men nok også på grund af katastrofen i Oslo og på Utøya," forklarer Alan Malligsen, analysechef i NewsWatch.

Sommerperioden er normalt en god periode for de politiske partier til at teste nye, anderledes idéer af. Særligt de små og mellemstore partier kan bruge den nyhedsfattige periode til at markere deres politiske kæpheste - som da Radikale Venstre i 2009 brugte sommeren til at markere sig i udlændingedebatten oven på Metock-dommen, eller da Dansk Folkeparti sidste sommer satte ønsket om et stop for ikke-vestlig indvandring på dagsordenen.

Denne sommer er blevet anderledes, fordi det politiske forår var så intenst, mener professor i statskundskab ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen:

"Man havde måske forventet, at det ville være en helt vild sommerferie fyldt med politiske markeringer. Men politikerne har altså holdt vældig meget sommerferie i år. Det har de gjort klogt i, tror jeg, for der var en meget voldsom tæthed af politiske beslutninger forud for sommerferien. Vi kunne se, at den politiske tillid var dalet kraftigt, og før sommer var noget af det laveste, vi har set i mange år. Så i nogle situationer er det klogest at holde sin mund," siger Jørgen Goul Andersen.

Bange for fejltrin
Politisk kommentator Hans Engell nævner også trætheden i vælgerbefolkningen, men peger derudover på, at både politikere og organisationsfolk i partierne er bange for at træde ved siden af så tæt på folketingsvalget:

"Lysten til prøveballoner falder, fordi man risikerer, at de falder ned i hovedet på en. Det kan få fatale konsekvenser i forbindelse med en valgkamp. Og også blandt det politiske fodfolk har der været frygt for skævere, som kunne hævne sig. Partiledelserne har holdt et vågent øje med, at der ikke var nogen, der dummede sig. På den måde har det været stilhed før stormen," siger Hans Engell.

Mere positiv omtale
Men det er ikke nok med, at omtalen har været mindre i år end sidste år - den har generelt også været mere positiv. NewsWatch har således ikke blot undersøgt antallet af artikler, men har også lavet en vurdering af, om de har været positive, negative eller neutrale i vinklingen. Det hænger både sammen med de personsager, der hærgede dansk politik sidste år, og denne sommers terrorangreb i Norge, forklarer Alan Malligsen fra NewsWatch:

Login