Minimumsstraf kan tilsidesættes

INTERVIEW: Selvom Folketinget indfører minimumsstraf for at bære ulovlige skydevåben, kan domstolene fortsat gå under minimum, fastslår dommerformand.

Nærmest et grundlovsbrud, der sammenblander den dømmende og den lovgivende magt. En regulær spændetrøje til dommerne, der tvinger dem til at idømme firkantede og meningsløse straffe.

Sådan har flere politikere fremstillet indførslen af minimumsstraf for at bære ulovlige skydevåben, men virkeligheden er en anden, erkender Dommerforeningens formand Jørgen Lougart. 

Det er ellers tydeligt, at dommerformanden er blevet mere kritisk over for minimumstraf, end da Altinget.dk interviewede ham sidste år. Mens diskussionen dengang var mere teoretisk, er den i dag højaktuel, fordi et stort flertal i Folketinget ventes at vedtage en straf på mindst et års fængsel for at rende rundt med ulovlige skydevåben på offentlige steder.

Indbygget sikkerhedsventil
Det lovforslag har Dommerforeningen lagt afstand til i et høringssvar, og i TV-Avisen udtalte Jørgen Lougart for nylig, at "man kan risikere tilfælde, hvor der er så formildende omstændigheder, at det vil kunne forekomme stødende at idømme f.eks. et års fængsel."

Login