Her er SF's nye folketingsgruppe

NYHED: Der er tretten helt nye ansigter på vej ind i SF's folketingsgruppe efter valget.

Socialistisk Folkeparti står til sit bedste valg i næsten 20 år ved folketingsvalget 13. november.

Det aktuelle kvalitetsvejede snit af meningsmålingerne fra professor Søren Risbjerg Thomsen giver SF 11,9 pct. af stemmerne svarende til 22 mandater - det er en fordobling i forhold til valget i 2005, hvor partiet kun fik 11 mandater.

Det er samtidig første gang siden valget i 1998, SF overhovedet går frem ved et folketingsvalg.

Ud fra professor Risbjergs geografiske prognose over, i hvilke storkredse SF's mandater falder, sætter Altinget.dk i dag ansigter og navne på SF's nye folketingsgruppe og de mange kandidater, der kan regne med nyvalg.

Navnevurderingerne bygger på Søren Risbjerg Thomsens statistisk funderede, geografiske mandatprognose og er alene udtryk for redaktionens samlede vurdering. Den bygger på centrale og lokale partikilder, mediekilder og Altinget.dk's eget indtryk af kandidaterne og deres valgkredse.

SF får ifølge prognosen valgt fire kandidater i Københavns Storkreds, to i Københavns Omegns Storkreds, én i Nordsjællands storkreds, tre i Sjællands Storkreds, to i Fyns Storkreds, tre i Sydjyllands Storkreds, tre i Østjyllands Storkreds, to i Vestjyllands Storkreds og to i Nordjyllands Storkreds. I alt 22 mandater.


De kommer ind:

Københavns Storkreds
Det første mandat i Københavns Storkreds vil med stor sandsynlighed tilfalde SF's siddende folketingsmedlem Kamal Qureshi. Qureshi har siddet i Folketinget siden 2001, hvor han blev valgt som en af de første indvandrerkandidater, der vandt sit eget mandat ved et dansk folketingsvalg. Siden har han bl.a. været sundheds- og ligestillingsordfører og har gjort sig pænt kendt i de landsdækkende medier. Ved valget i 2005 fik han 3.813 personlige stemmer i Søndre Storkreds. Kamal Qureshi er født i Pakistan, men flyttede til Danmark, da han var kun fire år gammel. Som helt ung i var Kamal Qureshi for øvrigt ikke SF'er, men medlem af Radikal Ungdom. Qureshi er uddannet læge og er i dag 36 år gammel.

Det næste SF-mandat i København kan sandsynligvis vindes af et andet af SF's nuværende folketingsmedlemmer, nemlig Anne Grethe Holmsgaard. Holmsgaard er en af de mest garvede politikere i folketingsgruppen. Hun blev valgt til Folketinget første gang i 1979 for partiet Venstresocialisterne, som hun med et enkelt afbræk repræsenterede frem til 1986 - men hoppede over i SF's folketingsgruppe året inden valget i 1987, hvor hun imidlertid ikke genopstillede. Først i 2001 kom hun i Folketinget igen, i 2005 med 2.605 personlige stemmer, og hun har bl.a. gjort sig bemærket som en af de mest EU-begejstrede SF'ere. Anne Grethe Holmsgaard har dog også været udsat for alvorlig kritik af, at hun i 70'erne udtrykte sin støtte til palæstinensiske flykapringer og bombeaktioner i Israel. Anne Grethe Holmsgaard har tidligere været universitetsdirektør på Danmarks Tekniske Universitet og er i dag 59 år gammel.

Login