Risbjerg: DF nu det klart største arbejderparti

VÆLGERANALYSE: Se her, hvordan eksempelvis arbejdere, studerende og pensionister har ændret deres partivalg siden folketingsvalget i 2011. Over 30 procent af arbejderne vil nu stemme på DF.

Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor i statskundskab, Altingets valgekspert

Med et meget stort antal Gallup-interviews har Altinget fået mulighed for at studere udviklingen i stillingsgruppernes partivalg fra kvartal til kvartal siden folketingsvalget i september 2011. I denne artikel følges op på tidligere analyser af partiernes sociale profiler med tal fra de to første kvartaler af 2014.

Når et politisk parti går frem eller tilbage i vælgertilslutning, er den normale tendens, at partiet har omtrent samme fremgang eller tilbagegang inden for alle stillingsgrupper. Dette skyldes, at partierne har stabile sociale profiler, som ikke påvirkes meget af øjeblikkelig med- eller modgang, der oftere kan forklares med partilederens præstationer end med ændret social balance i partiets politik.

Det er imidlertid et vigtigt signal om ændret social profil, hvis fremgangen eller tilbagegangen for et parti i bestemte stillingsgrupper er lidt større eller mindre end den generelle tendens. Det er især et problem, hvis et parti taber stemmer blandt sine ellers loyale støtter. En sådan udvikling kan spores i tilslutningen til Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti, som især tabte støtte blandt arbejdere og lavere funktionærer. Disse stillingsgrupper giver nu stigende tilslutning til Dansk Folkeparti.

Mere end 100.000 Gallup-interviews, gennemført siden valget i september 2011 med oplysninger om stilling og partivalg, er blevet vejet, så de summer op til Altingets gennemsnit af meningsmålinger, opgjort for hvert kvartal siden valget. Tabel 1 viser valgresultatet samt Altingets gennemsnit for hver af de 11 kvartaler.

Tabel 1: Altingets kvartalsvise gennemsnit siden valget.

Login