V-mandater ryger på stribe

FOLKETINGSVALG: Venstres tilbagegang i meningsmålingerne trækker nu flere og flere folketingsmedlemmer med sig i faldet. 9 folketingsmedlemmer risikerer at ryge ud - og derudover er der 5, der ikke genopstiller. Se her, hvem de er.

Venstres dage som landets største parti synes talte, hvis man skal tro meningsmålingerne. Partiets styrtdykker og står nu kun til 37 mandater - det er 10 mindre end de 47, Venstre i dag har i Folketinget.

Det begynder nu at kunne mærkes for de svageste kandidater rundtom i storkredsene. Altingets analyse af kandidatfelterne på baggrund af professor Søren Risbjerg Thomsens geografiske gennemsnit af meningsmålingerne i november måned viser, at der er ni siddende Venstre-folketingsmedlemmer, der risikerer at ryge ud.

Det drejer sig bl.a. om fhv. videnskabsminister Helge Sander, hvis mandat i Vestjylland er usikkert, miljøordfører Eyvind Vesselbo i Københavns Omegn, Flemming Damgaard Larsen, Louise Schack Elholm og Flemming Møller i Sjællands Storkreds, og retsordfører Kim Andersen og uddannelsesordfører Anne Mette Winther Christiansen i Østjylland.

Derudover står Marion Pedersen til at ryge ud i Københavns Storkreds og Per Bisgaard i Nordjyllands.

Derudover har fem folketingsmedlemmer allerede kastet håndklædet i ringen og meddelt, at de ikke genopstiller - det er således Folketingets formand Thor Pedersen, Britta Schall Holberg, Preben Rudiengaard, Jens Vibjerg og Jens Kirk.

Professor Risbjergs geografiske snit, som Altingets analyse bygger på, er i november måned blevet endnu mere præcis end sædvanligt. Det skyldes, at den nu bl.a. bygger på oplysninger fra ikke færre end 50.000 Gallup-interviews.

Herunder følger en gennemgang af ændringerne i partiernes tilslutning i november 2010 i de forskellige storkredse i forhold til den geografiske prognose fra oktober 2010 og valget i 2007. Prognosen er beregnet ud fra professor Risbjergs statistisk funderede og kvalitetsvejede gennemsnit af troværdige meningsmålinger i november måned.

Dernæst sættes der ansigter og navne på ændringerne. Disse navnevurderinger er ikke en del af professor Risbjergs prognose, men er en vurdering foretaget af Altinget.dks redaktion.

Login