V: Regeringen svigter landdistrikterne

DEBAT: Til trods for nedrivningspuljens store succes har regeringen ikke valgt at fortsætte den. Regeringens lovforslag om ændring af byfornyelsesloven skal ses som et lille plaster på såret, mener Venstres by- og boligordfører, Louise Schack Elholm.

Af Louise Schack Elholm
By- og boligordfører, Venstre

I går behandlede Folketinget et lovforslag om ændring af byfornyelsesloven og et beslutningsforslag om at genoprette den tidligere regerings nedrivningspulje. De to forslag viser klart og entydigt forskellen på regeringens og oppositionens by- og landdistriktspolitik.

Det er et alvorligt problem i landets småbyer og landdistrikter, at bygninger efterlades tomme og nedslidte. Det sker eksempelvis, når købmanden lukker, eller skolen flyttes. Det skæmmer lokalmiljøet og gør områderne mindre attraktive for beboelse og erhverv. Hvilket blot medfører yderligere fraflytning, butiksdød og forfald. Det er en negativ spiral, som Venstre gerne vil stoppe. 

Nedrivningspuljens succes
Derfor afsatte den tidligere regering og Dansk Folkeparti i 2010 en nedrivningspulje på 250 millioner kroner over to år. Puljen skulle give kommunerne støtte til opkøb af ejendomme og visse typer af erhvervsbygninger med henblik på renovering eller nedrivning. 

Nedrivningspuljen har været en kæmpe succes. Kommunerne har været meget tilfredse med puljen, og over 4.800 bygninger er blevet renoveret eller revet ned.

Nedrivningerne og renoveringerne har gjort en stor forskel i landets landdistrikter. Skæmmende, nedslidte, ubeboede og ligefrem sundhedsskadelige bygninger er blevet renoveret eller revet ned, så lokalområderne er blevet mere attraktive for beboelse og erhverv. Hele områder, der let kunne være endt som slum, har fået et nyt liv. 

Byfornyelseslov er plaster på såret
På trods af nedrivningspuljens store succes har regeringen ikke valgt at fortsætte den. Det har forståeligt nok fået kommunerne til brokke sig. Regeringens lovforslag om ændring af byfornyelsesloven, som blev førstebehandlet i går, skal ses som et meget lille plaster på såret. 

Regeringens lovforslag går kort sagt ud på at omfordele pengene til byfornyelse fra storbyerne til småbyerne. Konkret foreslår regeringen, at udgiftsrammen til områdefornyelse forhøjes med 10 millioner kroner fra 50 millioner kroner til 60 millioner kroner. Til gengæld bliver rammen til bygningsfornyelse i områder, der har fået støtte til områdefornyelse, nedsat fra 50 millioner kroner til 40 millioner kroner. Herudover forhøjes den andel af udgiftsrammen, der afsættes til områdefornyelse i kategorien ’nedslidte byområder i mindre byer’, fra 12,5 millioner kroner til 35 millioner kroner.

By og landdistrikter får svære odds
Det kan lyde som en opprioritering af småbyerne, men selvom der gives relativt flere byfornyelsespenge til småbyer, vil der i forhold til nedrivningspuljen samlet set være tale om færre penge årligt. Omfordelingen af midlerne er altså kun et meget lille plaster på såret. 

Desuden kommer opprioriteringen af indsatsen i landdistrikterne til at ske på bekostning af indsatsen i de store byer, hvor der også findes boligområder med store sociale problemer og markant behov for byfornyelse.

Lovforslaget vil også ændre på, hvor meget kommunerne kan få refunderet ved istandsættelse eller nedrivning af ejendomme, hvis det finder sted i småbyer eller landdistrikter. I dag kan kommunerne få refunderet 50 procent, men lovforslaget hæver dette til 60 procent.

Igen lyder det som en opprioritering af småbyerne og landdistrikterne. Men faktisk kunne kommunerne med nedrivningspuljen få refunderet mellem 70 og 75 procent af udgifterne. Samlet set vil landdistrikterne altså igen være dårligere stillet end med nedrivningspuljen.

Lovforslaget stiller altså både by- og landdistriktskommuner dårligere, end nedrivningspuljen gjorde det.

Accepterer lovforslag trods skepsis
I Venstre ønsker vi ikke, at landdistrikterne skæmmes af faldefærdige bygninger og ”Til salg”-skilte. Vi ønsker stærke landdistrikter med et sundt erhvervsliv, lokale arbejdspladser, gode boliger og skønne områder. Derfor fremsatte vi samme dag, som regeringens lovforslag blev behandlet, et beslutningsforslag om at afsætte 100 millioner kroner til en fortsættelse af nedrivningspuljen. Men regeringen og dens støtteparti nedstemte beslutningsforslaget. De vil åbenbart hellere bruge pengene på en ny cirkusuddannelse og støtte til Arbejdermuseet. 

Selvom vi i Venstre tydeligvis har større ambitioner med landdistrikterne end regeringen, så må vi dog erkende, at vi ikke kan samle flertal bag denne politik. Vi valgte derfor i sidste ende at støtte regeringens lovforslag, fordi det trods alt er bedre end den nuværende lovgivning. Men de to forslag viser alligevel ganske tydeligt forskellen på regeringens og oppositionens landdistriktspolitik.

Forrige artikel Carsten Hansen vil tvangsudsættelser til livs Carsten Hansen vil tvangsudsættelser til livs Næste artikel Skattereform har skabt ro på boligmarkedet Skattereform har skabt ro på boligmarkedet