Sammenhængskraft og sociale ressourcer

DEBAT: 2011 er det Europæiske frivillighedsår. Boligselskabernes Landsforening (BL) er i offensiven og bruger 2011 til at sætte fokus på betydningen af det boligsociale arbejde og styrke og målrette indsatserne, skriver formanden for BL.

Af Palle Adamsen
Formand for Boligselskabernes Landsforening

I sidste uge modtog jeg et beboerblad, som er talerør i Gyldenrisparken. Det imponerede mig at se, hvor mange sociale aktiviteter der på en ganske almindelig uge afholdes af frivillige og lokale ildsjæle.

Et tætpakket ugeprogram med over 20 aktiviteter fra fitness, seniorgymnastik, ældrenetværk, banko, lektiehjælp, madklubber for børn, for mænd, loppemarked, taekwondo, ældreklubber, pigenetværk, streetdance for piger, aktiviteter for enlige osv.

Gyldenrisparken er en boligafdeling på Amager i København. Det er en forholdsvis stor boligafdeling med 400 boliger, hvor der gennem de seneste år er investeret et betydeligt million-beløb i renoveringer, forbedringer, moderniseringer, smukke haveanlæg, men også i nye boliger og institutioner til børn, unge og ældre. Beboerne har været aktive deltagere i de mere end 10 år, som projektets planlægning og gennemførelse har varet.

Dansk strategi er vejen frem
I dag står der en bebyggelse med store bymæssige og arkitektoniske kvaliteter, og også områdets beboersammensætning er styrket - i en sådan grad, at området igen er omfattet af en kommunal boligsocial anvisning.

Sammenlignet med almindelige blandede boligområder er der fortsat en stor andel af beboere uden for uddannelses- og arbejdsmarkedet og forholdsvis mange beboere med indvandrerbaggrund. Ind i mellem har der også været grupper af utilpassede unge, som afreagerer eller lever deres frustrationer ud på en sådan måde, at det skaber utryghed for områdets øvrige beboere.

Men Gyldenrisparken er også en dokumentation af, at den danske strategi om at kombinere massive investeringer i at gøre boligerne attraktive med en omfattende boligsocial indsats, som baserer sig på at aktivere lokale ildsjæle og styrke beboernes ansvarlighed og identitet i bolig- og lokalområdet, er vejen frem.

Imponerende frivillig indsats
Lignende aktiviteter og projekter finder sted i masser af almene boligområder. Historien om Danmarks Almene boliger er også historien om en imponerende og mangfoldig frivillig indsats. Det frivillige arbejde i boligområderne omfatter formentlig et sted mellem 30 og 40 tusinde aktive personer, som tager ansvar for områdernes daglige drift og gennemfører et væld af arrangementer og aktiviteter.

Det aktive medborgerskab i boligområderne er en enorm samfundsressource og et vigtigt bidrag til ikke alene at styrke et områdes image og naboskab, men også et bidrag til styrket sammenhængskraft og nærdemokrati i praksis.

Europæisk frivillighedsår
EU's ministerråd har udnævnt 2011 til europæisk frivilligheds år. Det betyder, at der også i Danmark bliver sat fokus på det frivillige arbejde til fremme af aktivt medborgerskab.

Det frivillige arbejde er krumtappen i det civile samfund. Vi er alle en del af det civile samfund. Civilsamfundet er en fælles betegnelse for de aktører og grupperinger, som eksisterer imellem og uafhængigt af privatsfæren, markedet og det offentlige. Civilsamfundet knytter os sammen som samfund, fordi civilsamfundet bærer nogle grundlæggende værdier i det danske samfund. Værdier som demokrati, personligt ansvar og samfundssind.

Styrket samarbejde
I Boligselskabernes Landsforening benytter vi den lejlighed til at sætte yderligere fokus på vores involvering på frivillighedsområdet. Vi vil i endnu højere grad styrke samarbejdet med de øvrige frivillige organisationer, erhvervslivet og de offentlige myndigheder, som allerede i dag er med til at løfte kvaliteten i mange boligsociale projekter.

Vi vil også mere målrettet kortlægge vores egne ressourcer og understøtte den fremtidige involvering. Naturligvis stiller vi også op på den nationale frivillighedsdag, som socialministeren har sat i kalenderen den 30. september.

Og inden da vil det frivillige arbejde og samarbejdet mellem Danmarks Almene boliger og de frivillige være et af hovedtemaerne på vores Almene Boligdag den 2. og 3. september i Bella Centret - to dage som vil være åbne for alle, ikke kun de frivillige.

Forrige artikel Hvorfor er der skat på bolighandel og boliglån? Næste artikel Usaglig andelsdebat