S gambler med boligpolitikken

DEBAT: S fremstiller sig som venner af både lejere, udlejere og ejere. Alligevel fremfører de beslutningsforslag, der direkte saboterer de igangværende forhandlinger om lejeloven, og deres økonomiske politik er så gennemhullet, at det næsten kun kan føre til højere boligskatter, skriver Venstres boligordfører.

Af Louise Schack Elholm (V)
Boligordfører

Socialdemokraterne forsøger ivrigt at bilde alt og alle ind, at et regeringsskifte ikke vil have negative konsekvenser for danskernes boligforhold. Men det er ikke tilfældet.

Det står efterhånden klart for de fleste, at Socialdemokraternes fikse plan om de 12 minutter er død. Fagbevægelsen vil simpelthen ikke være med til at øge arbejdstiden. Socialdemokraterne har dog ikke efterfølgende forklaret, hvordan de så har tænkt sig at fremtidssikre det danske velfærdssamfund. Derfor bliver man nødt til at gætte sig til, hvad deres økonomiske plan ellers indeholder.

Socialdemokraterne holder fast i at ville finde de 15 mia. kr. sammen med fagbevægelsen. Fagbevægelsen foreslår nu at forsøge at løse fremtidens økonomiske udfordringer ved at forhøje boligskatten. Så sent som i den forgangne weekend argumenterede FTF, der repræsenterer en halv million lønmodtagere, heriblandt skolelærere, pædagoger, sygeplejersker og politibetjente, for at skrue op for boligskatten.

Boligskatterne skal ikke forhøjes
Problemet er, at højere boligskatter vil vælte mange boligejeres økonomi. Så når Socialdemokraterne og deres venner flirter med tanken om højere boligskatter, gør de det velvidende, at det vil ramme en masse almindelige danskere meget hårdt.

Jeg mener i stedet, at det vigtigt at sørge for, at ingen danskere behøver at være nervøse for deres boligforhold og for at skulle gå fra hus og hjem. Derfor skal boligskatten ikke forhøjes, uanset om fagbevægelsen støtter idéen eller ej.

Socialdemokraternes usympatiske fremstød mod den almindelig danskers boligforhold stopper dog ikke her. Socialdemokraterne har nemlig i de seneste par uger fremstillet to beslutningsforslag vedrørende lejeloven. Det interessante er for så vidt ikke det konkrete indhold af beslutningsforslagene. Det interessante er derimod timingen og tidspunktet for, hvornår Socialdemokraterne fremsætter disse beslutningsforslag.

Dårlig timing afsporer forhandlingerne
Det forholder sig nemlig sådan, at der igennem lang tid har siddet et udvalg bestående af de fem forskelligere organisationer på lejeområdet, som sammen har arbejdet på en fornyelse af lejeloven. Arbejdet resulterede i en liste på 57 punkter, hvor der var enighed mellem organisationerne. Men da ministeriet skulle udmønte denne enighedsliste til lov, var de forskellige organisationer alligevel ikke helt tilfredse. De forstod nemlig noget forskelligt ved nogle af punkterne. Derfor fik de lov til at genoptage forhandlingerne, så der én gang for alle kan blive enighed om en ny lejelov. Og det er i denne sammenhæng, at Socialdemokraternes to beslutningsforslag om ændringer i lejeloven skal ses.

I mine øjne er det vigtigt, at en ny lejelov tilgodeser alle parter. Derfor skal vi som politikere være meget påpasselige med at blande os utidigt i de igangværende forhandlinger. Hvis vi ønsker en ny lejelov udformet og støttet af alle parterne på lejeområdet, kræver det altså, at vi politikere giver parterne fred og støtte til forhandlingerne. Det gør Socialdemokraterne ikke med deres beslutningsforslag. De afsporer i stedet forhandlingerne ved at kaste dynamit ind under forhandlingsbordet.

Socialdemokraterne forsøger at få det til at fremstå, som om de hjælper lejere, udlejere og ejere, når de fremsætter beslutningsforslag som de ovennævnte og flirter med tanken om boligskatter. Det er dog ikke tilfældet. I virkeligheden saboterer de en masse godt, igangværende arbejde. Samtidig truer de gennem højere skatter med at skade en hel masse almindelige danskere.

Forrige artikel Højere boligskat skal finansiere uddannelse Næste artikel Hvornår har man hørt om lejestigninger på mere end 600 pct.?