Rød boligpolitik stopklods for vækst og beskæftigelse

DEBAT: Regeringens planlagte nedlæggelse af BoligJob-ordningen, nedrivningspuljen og energirenoveringspuljen vil betyde drastisk nedgang i aktiviteten fra nytår, mener Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

Af Torben Liborius
Erhvervspolitisk chef, Dansk Byggeri

Det nye folketingsår er netop skudt i gang. På mange områder har vi dog ikke kunnet mærke sommerferien, da der både har været høringer midt i sommerferien og overraskelser i forbindelse med forslaget til finansloven for 2013.

Dansk Byggeri vil fortsætte sit arbejde for at skabe beskæftigelse og aktivitet, og på boligområdet for at BoligJob-ordningen kan fortsætte – allerhelst efter det svenske forbillede ROT og mindst ved opretholdelse af den lovede ordning med tilskud til energirenovering. Desværre ser det ikke ud til, at regeringen deler vores ambitioner, den er derimod usikker på, hvilken vej den vil gå i bestræbelserne på at skabe vækst og beskæftigelse.

Ris til finansminister, men ros til boligminister
Vi må jo konstatere, at finansministeren sidder tungt på pengekassen og ikke vil videreføre de nuværende ordninger for både vedvarende energi, BoligJob-ordning og ej heller vil finde penge til en nedrivningspulje, som der ellers fortsat er behov for.

Til gengæld skal ministeren for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen, have ros for at række kommunerne i landdistrikterne en hjælpende hånd på området. Han åbner op for, at kommunerne kan få nogle af de 75 millioner kroner i byfornyelsesmidler til landdistrikterne til nedrivning, så de kan fortsætte med at rive tomme og forfaldne huse ned, huse, der ellers hæmmer væksten og udviklingen i landsbyerne, og som udgør en helbredsrisiko, hvis de bebos.

Kommuner skal følge statens krav om nedrivning
I den forbindelse har vi et konkret forslag, der vil gavne miljøet. Når staten stiller midler til rådighed til nedrivning, bør den som minimum stille krav til kommunerne om, at de miljømæssige krav til forsvarlig nedrivning, der gælder staten, også skal gælde kommunerne, når de bruger statens penge. Ellers risikerer vi, at mens vi fjerner ét miljøproblem - de faldefærdige huse – skaber vi et nyt, nemlig at affaldet fra nedrivningen ikke håndteres og bortskaffes korrekt. Det er kun rimeligt at forvente, at der gælder de samme krav, når staten og kommunerne river ned.

Dansk Byggeri mener derudover, at det er en god idé, når ministeren vil give kommunerne mulighed for at ophæve bopælspligten for huse i yderområder, så de kan sælges som fritidsboliger.

Mens Carsten Hansen har grebet i ministeriets egen lomme for at hjælpe udviklingen i landdistrikterne i den rigtige retning, savner vi i Dansk Byggeri en stabil retning i forhold til, hvad regeringen vil gøre for at stimulere energirigtige investeringer i bygningsmassen.

Gør Sverige kunsten efter
I Sverige har de fundet en ordning, som både øger beskæftigelsen i den trængte byggebranche, begrænser sort arbejde og giver mere energivenlige boliger. ROT-ordningen får smilene frem hos både boligejere og håndværkere, den giver nemlig alle voksne et fradrag på op til 50.000 kroner om året til alle typer håndværksarbejde og tjenesteydelser. Det burde vi også gøre i Danmark.

Regeringen lovede i regeringsgrundlaget og i finanslovsaften for 2012 med Enhedslisten en energirenoveringspulje i 2013 og 2014. Men i finanslovforslaget for 2013 har regeringen ensidigt valgt at nedlægge ordningen. Det er skuffende og skidt for byggebranchen – her bidrager regeringen til en omvendt stop-go; vi får travlt op til nytår, mens BoligJob-ordningen fortsat gælder, men efter 1. januar går aktiviteten drastisk ned. Jeg håber derfor, at regeringen - inden vi når målstregen for finansloven for 2013 - vil leve op til aftalen fra sidste år, så den bidrager til mere energirigtige boliger, mindre sort arbejde og fortsat aktivitet. De pludselige kursændringer er skidt for både beskæftigelse og tilliden til, at man som borger og virksomhed kan disponere.

 

Forrige artikel Det lysner for boligmarkedet Det lysner for boligmarkedet Næste artikel Planlovsændring skal skabe arbejdspladser i landdistrikterne Planlovsændring skal skabe arbejdspladser i landdistrikterne