S: Vi sætter ind mod opdelte boligområder

DEBAT: Sammenhængskraften i samfundets er truet, viser en ny undersøgelse fra AER. Ny og ansvarlig politik skal hjælpe på skævvridningen i samfundet, skriver boligordfører Jan Johansen (S) i et debatindlæg.

Af Jan Johansen
Boligordfører for Socialdemokraterne

De sidste 10 år har Danmark i stigende grad bevæget sig hen imod et samfund, hvor der er større og større forskel på top og bund. Det afspejler sig ikke bare i de indkomstmæssige forskelle mellem rig og fattig, men også i stigende geografiske forskelle.

Sammenhængskraften er truet
En ny undersøgelse fra Arbejdernes Erhvervsråd viser, at mens de rige og veluddannede søger mod de større byer og vækstcentrene, er de dårligst stillede grupper i stigende grad henvist til de socialt belastede boligområder i Udkantsdanmark.

Og det er problematisk. Ikke mindst fordi sammenhængskraften i samfundet er truet, når bankdirektøren og rengøringsassistenten ikke længere støder ind i hinanden i det lokale supermarked.

Skævvridningen betyder, at helt almindelige mennesker ekskluderes fra at bo i de større byer, fordi de ganske enkelt ikke har råd. Udviklingen er problematisk i sig selv, men skaber samtidig kløfter i samfundet.

Når man ikke kender de andre, forstår man heller ikke hinandens adfærd, og det udfordrer vores lyst til at hjælpe andre. Samtidig er konsekvensen for de dårligst stillede, at de kommer til at mangle positive rollemodeller og nemt bliver fastholdt i en negativ social arv.

Ny og ansvarlig politik
Socialdemokraterne og resten af regeringen er derfor klar med en ny og ansvarlig boligpolitik, der skal sikre at helt almindelige mennesker igen får råd til at bo i de større byer. Først og fremmest vil vi gøre noget ved de problemer, der plager den private udlejningssektor.

At nogle udlejere misbruger lejeloven til urimelige huslejeforhøjelser, det vil vi sætte en stopper for. Samtidig vil jeg opfordre boligsøgende til at vende blikket mod den almene boligsektor, hvor der er mange billige boliger, og hvor regeringen netop har afsat 5,5 mia. kr. til renoveringer.

Det vil give de almene boliger et tiltrængt løft og samtidig sikre, at man forsat kan finde fornuftige lejeboliger i København til under 4.000 kr. Endelig er det på sigt regeringens plan at bygge flere billige boliger. Men det bliver først, når vi har fået økonomien tilbage på sporet.

Forrige artikel God timing i energirenovering  God timing i energirenovering Næste artikel Mægler-kritik af huseftersynsordningerne er usaglig