Hvordan kan vi ændre den almene sektors dårlige ry?

DEBAT: Hvad kan der gøres for at ændre den almene sektors blakkede ry og igen gøre lejeboliger attraktive? Det spørgsmål besvarer Palle Adamsen, direktør for BL.

Af Palle Adamsen
Direktør i Lejerbo, Formand for BL

Lad mig starte med at slå fast, at overskriften for denne artikel er formuleret af Altinget – tak for det. Den rummer nemlig både relevans, men også en vis portion fordom.

Relevans fordi det er uomtvisteligt, at nogle af de mest medieprofilerede almene bebyggelser, som Vollsmose, Gellerup og Mjølnerparken ind imellem stjæler mediebilledet. Ikke på grund af de gode historier, som der også er mange af i de områder, men fordi der udspiller sig dramatiske scener med bål og brand og i værste fald voldsepisoder, som vi ikke forbinder med det gode og trygge hverdagsliv i Danmark.

Heldigvis er der gode hænder om de udsatte boligområder, og selvom ingen ved, hvad dagen i morgen bringer, så er der længere og længere imellem de hårde optrin. Det skyldes en kombination mellem en massiv politiindsats mod bandekriminalitet , vifter af tryghedsforanstaltninger og langvarige boligsociale indsatser.

Behov for nuancer
Der er 8.000 almene boligafdelinger i Danmark. Pr. 1. februar 2014 er 33 områder på en liste over særligt udsatte boligområder. Det er boligområderne fra denne liste, som medierne har ladet tegne billedet af de almene boliger. Men i virkeligheden er det jo en mindre del blandt de almene boligområder.

Det svarer til, at de faldefærdige og udtjente kondemneringsmodne ejerboligerm som præger landskabet i flere af vores udkantsområder, skulle tegne billedet af hele ejerboligsektoren og vores parcelhuse.

Sandheden er, at der bor 1 million mennesker i de almene boliger, og yderligere omkring 500.000 er skrevet op til en bolig. Mange steder er ventetiden mere end 10 år.

Sandheden er at ”markedet” har gennemskuet, at der er rigtig mange fine almene bebyggelser, ligesom der er ejerboligområder, som er mere attraktive end andre. Men som blandt ejerboligerne er der også almene boliger, som er pressede som følge af beliggenhed, for dårlig kvalitet eller et blakket image.

Pointen er, at vi ikke skal se på de almene boliger som en ”sektor”. De almene boliger er forskellige og tilbyder et varieret udbud, som rammer et vigtigt behov i samfundet. De almene boliger er en integreret del af vores boligmarked. Langt de fleste eksperter og beslutningstagere har gennemskuet, at en velfungerede by kræver et varieret udbud af boliger.

Løsningen på udfordringen i de eksisterende almene boliger skal derfor også tænkes bredere end en ”sektors problem”. Løsningen er at skabe fornyelser i hele områder. At se på samspillet mellem de forskellige boligformer og områdernes potentialer. Men selvfølgelig også at løfte kvaliteten, der hvor renovering og forbedring er en forudsætning for at trække brugsværdien op på et ordentligt niveau. Også når du bor alment, har du forventning om altan, ordentligt bad og et tidssvarende køkken.

De gode historier
Vi skal også være dygtigere til at fortælle de gode historier. Den almene bolig har åbenlyse kvaliteter og tilbyder en økonomisk tryghed og et socialt fællesskab, som er både nødvendigt for mange og til gavn for os alle.

Måske den almene bolig ikke er den bolig, du bor i hele livet. Men når du er ung og flytter hjemmefra, så er den en oplagt boligform. Hvis du flytter fra et sted til et andet, så er den almene bolig et godt startsted. Hvis du bliver skilt, arbejdsløs eller ikke overkommer haven og andre praktiske forpligtigelser, så er den almene bolig et godt og nødvendigt alternativ i mange situationer.

Tallene viser, at vi løser boligsociale udfordringer i Danmark. Almene boliger har en overrepræsentation af beboere med lave indkomster, lavere uddannelsesniveau, flere enlige, skilte, psykisk syge og beboere med anden etnisk herkomst end dansk. Fyrre procent af alle beboere er uden for arbejdsmarkedet, enten fordi de ikke har arbejde, eller har forladt arbejdsmarkedet. Hvis det er denne sociale profil, der giver vores ”blakkede ry”, ja så er vi faktisk stolte af det.

Så er det nemlig, fordi vi har løst den opgave, vi har fået. At tilbyde boliger til alle, særligt de grupper som har et boligsocialt behov. Den opgave har vi nærmest monopol på – og selvom monopoler ikke altid er godt, så mener vi alligevel, at vi løser opgaven på højt niveau og på en måde, som kollegaer fra hele verden anerkendende forsøger at tage ved lære af.


Forrige artikel Beboerdemokratiet er under pres, men det lever Beboerdemokratiet er under pres, men det lever Næste artikel Almene boliger skal profilere sig på energi Almene boliger skal profilere sig på energi