Fundamentet bygger også på almene boliger

DEBAT: Den almene boligsektor løfter mange vigtige samfundsmæssige opgaver, og langt de fleste steder trives det almene Danmark. Det skriver Bo Jørgensen, direktør for Boligselskabet Sjælland.

Af Bo Jørgensen
Direktør for Boligselskabet Sjælland

Danmarks almene boliger er uundværlig del af fundamentet for et godt samfund. Hver dag leverer beboere og boligselskaber et unikt bidrag til byområder. Formanden for Ejendomsforening Danmark John R. Frederiksen spørger, om det er den almene boligbranches opgave at løse sociale problemer? Nej, det er det ikke alene, men vi skal sammen med resten af civilsamfundet bidrage til, at vi løser udfordringer i tæt dialog med kommuner, politi og andre myndigheder.

I civilsamfundet samarbejder vi f.eks. med foreninger om at få ikke-foreningsvante til at spille fodbold, skak, gå til spejder, dans og i øvrigt deltage i organiserede aktiviteter. På den måde kan vi løfte et samfundsansvar for at skabe gode byområder. Vi har mange års erfaring i at skabe resultater i samspil med andre.

John R. Frederiksen spørger også, hvorfor man har valgt at give den almene branche tilskud. Sådan oplever vi det ikke. Vi oplever, at vores lejere er med til at betale for at løse opgaver, som egentlig burde finansieres via skatten. I dag betaler lejerne en del af udgifterne til at løse sociale problemer. Vi mener, at sociale problemer skal løses i et samspil mellem alle dele af samfundet, men udgifterne skal finansieres via skatten.

Det går godt i det almene Danmark
I branchen er vi ikke gode nok til at fortælle om de resultater, vi skaber hver dag. Det sprudlende beboerdemokrati og de mange gode byområder, vi bidrager til. Mediedebatten er fyldt af historier om problemer i almene boligområder. Velmenende politikere laver lister over ramte boligområder, som kun bidrager til stigmatisering.

Der er byområder med udfordringer. Nogle af dem indeholder almene boliger. Det er der ingen tvivl om; og derfor har vi også arbejdstøjet på for at løse udfordringerne for områder ramt af arbejdsløshed, mange beboere med lav tilknytning til det øvrige civilsamfund mv.

Billedet der tegnes i medierne og hos politikere er dog ikke dækkende. Det går godt i det almene Danmark. Vi har hver dag successer, hvor vi – ud over at skaffe tag over hovedet til mange danskere - bidrager til at skabe velfungerende byområder og velfungerende byer.

Vi skal udvikle byområder
Vi tror, at sunde byer skabes ved, at vi indenfor hvert skoledistrikt har en bred vifte af boliger: Almene, ejer og andelsboliger. Danmark oplever i øjeblikket en polarisering. Det kan en blanding af ejerformer være med til at modvirke. Det er en fælles indsats, som kræver, at vi fælles løser opgaverne.

Her skal kommuner, ejere og boligselskaber være fælles om at løse de fælles opgaver. Danmark bliver ikke bedre af, at vi bosætter os sammen med nogen, som ligner os fuldstændig. Vi har brug for mangfoldighed i boligformer og dem, der bor i områderne.

Den lokale deltagelse stiller krav
Rådmand Kristian Würtz fra Århus Kommune mener, at beboerdemokratiet er under pres. Vi har alene hos os over 600 engagerede beboere, som sidder i bestyrelser for deres boligafdelinger. De løfter en rigtig vigtig opgave. Vi har også beboere, som engagerer sig i at arrangere fællesaktiviteter for alle, der bor i området. Det er engagementet, der fylder billedet. Det er rigtigt, at ligesom hos andre foreninger kan det nogle steder være svært at få folk til at sidde i en bestyrelse.

Vi vil altid have steder, hvor der i en periode ikke er en bestyrelse. Det ændrer ikke ved, at engagerede beboere hver dag indgår i et tæt samspil med andre beboere og os for at udvikle gode steder at bo. Og vi mener, at vi kan skabe mest ved at engagere vores beboere og de øvrige parter i byområder.

Der er ingen tvivl om, at beboerdemokrati stiller krav til os som boligselskab. Vi skal levere varen for den enkelte boligafdeling, og vi skal også gennem bl.a. kurser sikre, at både ansatte og beboerdemokrater har den viden, der skal til for at indgå i samarbejdet om at udvikle boligområder. Løbende skal vi også se, hvordan vi ellers kan inddrage flest mulige i at udvikle byområder. F.eks. har vi i øjeblikket i samarbejde med RUC et ph.d. projekt om  udviklingsprocesser og beboernes rolle i udviklingen.

Forrige artikel Den almene sektor som vækstmotor Den almene sektor som vækstmotor Næste artikel Ejendomsforening: Sæt gang i boligbyggeriet Ejendomsforening: Sæt gang i boligbyggeriet