Fraflytningsregningerne er for høje

DEBAT: Lejeloven må ændres, så lejerne ikke alene hænger på de store udgifter ved fraflytning. Det skriver Jesper Larsen, cheføkonom ved Lejernes LO.

Af Jesper Larsen
Cheføkonom, Lejernes LO

Ejendomsforeningen Danmarks direktør, Torben Christensen, (TC) er sendt på banen for at bekæmpe regeringens planer om at formindske de urimeligt høje istandsættelsesregninger ved fraflytning. I sidste udgave af Altinget kritiserer TC Lejernes LO for at benægte fakta. Det er en gammel sandhed, at hvis man kaster mudder på nogen, så bliver de beskidte, uanset om de fortjener det eller ej.

Jeg har til medierne udtalt, at undersøgelsen fra DEAS af størrelsen af fraflytningsregninger er en god undersøgelse, men at den ikke kan bruges til generelt at vurdere, hvad det koster at fraflytte en lejlighed. Det skyldes, at undersøgelsen ikke inddrager de mange tilfælde, hvor lejer selv istandsætter lejligheden. Det kan undersøgelsen ikke, fordi DEAS ikke kender de udgifter, som lejeren har haft, når lejeren selv istandsætter.

Derfor synes jeg, at det er ærgerligt, at DEAS får særlig meget omtale af det analyseresultat, der siger, ”at i knap 31 % af alle lejemål har lejerne slet ikke modtaget krav om istandsættelse”, når man ikke ved, om en stor del af disse lejere selv har stået for istandsættelsen. For pointen er, som det oplyses af DEAS, ”i langt hovedparten af tilfældene har lejerne overtaget lejemålet fuldt nyistandsat og skal også aflevere i samme stand”.

Hver dag taler vi i LLO med hundedvis af lejere, og hver gang siger vi, "Sørg for selv at male, for hvis din udlejer selv skal gøre det, mister du kontrollen over udgiften." Det tager mange heldigvis til sig, og så får de ikke nogen regning fra DEAS. Samme mulighed giver – DEAS – i deres brochure om fraflytning, hvor de skriver:

”Hvis du skal aflevere din lejlighed ’nyistandsat’, skal du inden opsigelsen overveje, om du selv ønsker at stå for istandsættelsen, eller om du ønsker, vi skal gøre det. Du kan selv stå for istandsættelsen på to måder: 1) Du kan gøre arbejdet selv. 2) Du kan vælge at lade momsregistrerede, professionelle håndværkere gøre arbejdet.”

Dyrt for alle at istansdsætte
Uanset om udlejer selv lægger ud for istandsættelsen eller lejer istandsætter, er det dyrt at aflevere en lejlighed nyistandsat. Det koster lejeren en håndværkerregning på ca. 30.000 kr. at aflevere en lejlighed på 85 kvm med nymalede, spartlede vægge og lofter, nymalede døre og paneler, nymalede radiatorer og rørgennemføringer, nymalede vinduer indvendigt og nyafslebet, lakeret gulv. I DEAS-undersøgelsen har 15 procent en regning på mellem 25.001 og 50.000 kr.

I gamle dage var det relativt sjældent, at en lejlighed skulle afleveres nyinstandsat. Det har ændret sig, fordi det nu er almindeligt, at udlejerne ved genudlejning gennemfører en såkaldt gennemgribende modernisering af køkken og bad, nymaler og forlanger, at lejemålet afleveres nyistandsat. Det samme krav gælder i de mange nyopførte ejerlejligheder, der ikke kan sælges, men midlertidigt udlejes.

Så kernen er nu, hvem skal betale for nyistandsættelsen. Vi har foreslået, at lejeloven ændres, så man kan aftale at aflevere som hidtil, nemlig ”som beset” eller som noget nyt ”normalistandsat”, dvs istandsættelse af alt eksklusiv ”træ og jern”, som fx paneler, døre og radiatorer. Så ville regningen falde til omkring 25.000 kr., måske lavere. Det betyder, at noget af en udgift, som udlejerne nu har formået at skubbe over på lejerne, tilbageføres til udlejerne. Vi ved godt, at udlejerne vil forlange en kompensation, men vi er nødt til at gøre noget ved de høje fraflytningsudgifter.

Forrige artikel Alle har ret til en god bolig Alle har ret til en god bolig Næste artikel Er ideen om demokrati i boligområdet forældet? Er ideen om demokrati i boligområdet forældet?