DI om energiudspil: Der er også behov for en pulje til bygninger fremover

DEBAT: Der er afsat for få penge til energieffektivisering i regeringens energiudspil. Politikerne risikerer at smide Danmarks førerposition på gulvet, skriver Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Af Troels Ranis
Branchedirektør, DI Energi

Regeringens energiudspil sætter en rigtig retning mod et endnu grønnere, mere effektivt og konkurrencedygtigt Danmark. Men der mangler initiativer, som skal gøre særligt bygningerne mere energieffektive. De er nødvendige, hvis vi skal komme i mål med den grønne omstilling af Danmark.

Regeringen foreslår en markedsbaseret udbudsordning, hvor energieffektive tiltag med længere levetid får mere tilskud. Det er det rigtige værktøj, men hvis vi skal forblive i den absolutte verdenselite, skal vi have ambitioner på alle fronter. Vi skal udfordre os selv og bruge energien klogere.

Forslaget om en pulje på 400 millioner kroner årligt til målrettede energieffektiviseringer i procesenergi i virksomhederne er i sig selv et udmærket skridt. Men der er store gevinster at hente, hvis vi tænker bredere og bruger energien endnu mere effektivt.

Én milliard til energieffektivisering
I DI anbefaler vi derfor, at udbudsordningen bliver opdelt i to puljer - én målrettet energieffektiviseringer i virksomhederne bredt set og én målrettet bygninger.

Inden for hver af disse puljer skal projekterne konkurrere om tilskud, og kun de bedste og billigste projekter vil få støtte.

I DI ønsker vi, at der sættes flere penge af til denne større og mere ambitiøse indsats. Konkret foreslår vi, at der afsættes op mod en milliard kroner årligt til energieffektiviseringer.

Det vil gøre det muligt at nå et mål om at reducere energiforbruget med op mod ni PJ om året. Dermed holder vi fortsat ambitionerne høje, men til lavere omkostninger efter 2020.

Tab ikke bygningerne på gulvet
Samtidig med at regeringen fremlagde sit energiudspil, tikkede en mail ind fra Energistyrelsen om, at Danmark får besøg fra den tyske delstat Baden-Württemberg. Tyskerne kommer for at se på energieffektiviseringer i de eksisterende bygninger. Det gør de, fordi vi kan noget i Danmark på det område.

Det er en førerposition, vi skal fastholde. Vi får både mere værdifulde og sunde bygninger, og det skaber eksport og mange tusinde job i danske virksomheder. Der er med andre ord penge i det for både privatpersoner, danske virksomheder og for det danske samfund.

Bygningerne har leveret et stort og vigtigt bidrag til den grønne omstilling i Danmark, og det både kan og skal de blive ved med.

Omkring 40 procent af energibesparelserne kom fra bygninger i 2016 under den nuværende energispareordning. Alene i husholdningerne er energibesparelserne mere end firdoblet fra 2006-2016. Den indsats bør politikerne ikke smide på gulvet. Der er også behov for en pulje til bygninger fremover.

I Danmark har vi en unik international position. Den position skal vi fastholde og udbygge, og vi har det helt rigtige fundament at bygge videre på. Målet er en effektiv grøn omstilling, hvor bæredygtighed og konkurrenceevne går hånd i hånd.

Forrige artikel Dansk Byplanlaboratorium: Der er så dejligt ude på landet – eller er der? Dansk Byplanlaboratorium: Der er så dejligt ude på landet – eller er der? Næste artikel Cepos: Generne ved letbaneanlæggelse er større end tidsbesparelserne på sigt Cepos: Generne ved letbaneanlæggelse er større end tidsbesparelserne på sigt