AAB: Tilbagerulningen af planloven vil ramme unge, børnefamilier og ældre

DEBAT: Regeringen og dens støttepartier vil fjerne lejeboliger til mennesker med en almindelig indtægt i nyopførte boligområder. Det vil ramme både børnefamilier, studerende og de ældre, skriver Betina Højmark, kommunikations- og udlejningschef, Arbejdernes Andels Boligforening i Aarhus.

Af Betina Højmark

Kommunikations- og udlejningschef, Arbejdernes Andels Boligforening i Aarhus

Kommunerne må ikke længere præge deres egen byudvikling i en sund og velfungerende retning med blandede boligtyper. Regeringen vil - med støtte fra Dansk Folkeparti – rulle planloven tilbage.

Med den nuværende planlov kan et flertal i en kommunalbestyrelse stille krav om, at der i et nyt boligområde skal være op til 25 pct. almene boliger. Det er et demokratisk og effektivt redskab til at sikre, at mennesker med en almindelig indtægt også får mulighed for at bo centralt eller attraktivt – især i de større danske byer. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen mener, at der er rig mulighed for at bygge almene boliger i attraktive områder. Kommunerne i de 5 største byer kan blot yde ekstra grundkøbslån.

Københavns Kommune er på vej til at yde ekstra grundkøbslån til almene boligorganisationer. Men hvorfor skal kommunerne og skatteborgerne i de enkelte kommuner pålægges en ekstra udgift til lån, når antallet af almene boliger kan reguleres via 25 procentsreglen? Hvorfor vil regeringen og dens støttepartier fratage kommunerne beslutningskompetencen til regulering af egne boligområder?

Tragikomisk og uigennemtænkt

I AAB i Aarhus er vi overbeviste om, at regeringen har gode hensigter og har nogle forståelige og logiske svar på spørgsmålene. Vi savner dog at høre forklaringen.

Socialdemokraterne har for nyligt meddelt, at de ikke vil støtte en tilbagerulning af planloven, hvis regeringen fjerner muligheden for at kræve 25 pct. almene boliger i nye boligområder. Dansk Folkeparti støtter derimod tilbagerulningen af planloven. Det kan undre, at Dansk Folkeparti, der bryster sig af at tage hensyn til de svage og de ældre, ikke vil være med til at sikre billige lejeboliger til deres egen vælgerskare. For det er ikke kun familier, der bliver ramt af tilbagerulningen – det er også de ældre og handicappede.

Det virker både tragikomisk og uigennemtænkt, når de borgerlige partier selv efterlyser billigere lejeboliger i de større byer i Danmark – og samtidig vil rulle planloven tilbage. Hvem skal opføre de boliger, som regeringen efterlyser? Det har regeringen desværre ikke noget svar på.

De almene boligorganisationer og kommunerne kan løfte opgaven

De almene boligorganisationer har igennem mange år vist, at de sammen med kommunerne kan løfte opgaven med at skabe sammenhæng i byplanlægningen. I Aarhus er 25 pct. af boligerne på den nye havnefront almene boliger. Der bygges også attraktive almene boliger i forstæder til Aarhus.

Det har vi gjort i en tid, hvor de private investorer har haft problemer med at finansiere deres byggerier og har måttet opgive at bygge deres private boliger og erhvervsbyggerier. De almene boligorganisationer vil og kan bygge boliger til alle, der ønsker en god bolig til en rimelig husleje.

Ventelisterne til almene boliger i Aarhus er lange. Der er 45.000 boliger og 115.000, der er skrevet op i AARHUSbolig, som er de almene boligorganisationers fælles ventelisteportal. Når vi bygger nye boliger, er de udlejet, inden de er færdigbygget. I de attraktive boligområder er der ventelister på 10-25 år. Vi har beboerne, men vi mangler boligerne. Derfor er det afgørende for den unge, den enlige, den nye familie og de ældre, at der fortsat vil være mulighed for 25 pct. almene boliger i nye boligområder.

Vi savner et bredt samarbejde blandt Folketingets partier om en visionær planlov og en sammenhængende boligpolitik. Der kan skabes kvalitetsboliger og trygge boligområder, hvis den almene sektor og staten i fælleskab yder en målrettet indsats.

Forrige artikel Boligøkonomisk Videncenter: Realkreditsystemet kan i fremtiden blive en svaghed Boligøkonomisk Videncenter: Realkreditsystemet kan i fremtiden blive en svaghed Næste artikel Jelved: Kommunerne kan afhjælpe hjemløsheden Jelved: Kommunerne kan afhjælpe hjemløsheden