Byg alment - mulighederne er der nu!

DEBAT: Lave byggepriser, høj arbejdsløshed og lange ventelister til almene boliger. Det er sund fornuft at bygge alment netop nu, skriver direktør Jørgen Mejlgård fra Fællesorganisationernes Boligforening.

Af Jørgen Mejlgård
Direktør i Fællesorganisationens Boligforening

Når man ser på de almene boligorganisationers ventelister, så kan det undre, at der ikke igangsættes flere byggeprojekter.

Kommunerne skulle indtil for nylig finansiere 14 procent af anskaffelsessummen, men dette blev ændret til 7 procent. Så skulle man jo tro, at der virkelig kom gang i det almene byggeri, men dette blev desværre ikke tilfældet.

Ritt Bjerregaard forsøgte at få bygget 5.000 billige udlejningsboliger i hovedstaden, men indtil nu er projektet ikke blevet til noget. Ser man på resten af landet, så er det jo ikke gået meget bedre. Der er igangsat et lille antal boliger, men disse er kun "en dråbe i havet".

Vi har i øjeblikket i en særdeles alvorlig finanskrise. Næsten alle brancher er berørt og desværre også byggebranchen. Mange firmaer har måttet lukke eller de har været nødt til at afskedige mange håndværkere.

Alment byggeri løser flere problemer
Hvad skal der til for at få de ledige i arbejde igen? En af løsningerne kunne jo være at lade de almene boligorganisationer igangsætte nye byggeprojekter.

I nogle kommuner er der behov for familieboliger, andre steder ældreboliger og seniorbofællesskaber, og i uddannelsesbyerne er der sikkert behov for boliger til de unge studerende.

Der er nok flere lokalpolitikere, som vil føle sig fristet til at spare den kommunale investering og så håbe på, at nabokommunen nok klarer boligbehovet. Dette er bestemt ikke en fornuftig tankegang.

Ved at sætte gang i byggeriet løses boligbehovet, og der bliver samtidig arbejde til de hårdt ramte byggefirmaer. Hver ny bolig er med til at løse et boligbehov og give arbejde til håndværkerne.

Også stort behov for renoveringer
I den bestående boligmasse vil der altid være behov for større renoveringer. Der kan for eksempel være tale om nye tage, vinduer og døre, køkkener og badeværelser.

Specielt beboerne i de ældre boligafdelinger ønsker forskellige renoveringer og forbedringer, så deres boliger kommer op på en standard tæt på de nyeste boliger.

Netop nu oplever man, at håndværksfirmaernes manglende arbejdsopgaver betyder lavere priser ved licitationerne. Dette har selvfølgelig betydet, at landets boligorganisationer har fremrykket flere større renoveringer.

De billige priser er selvfølgelig kommet beboerne til gode, men det har betydet, at håndværksfirmaerne har måttet skære i dækningsbidraget. Dette kan man gøre i en periode, men hvis ikke der snart sker forbedringer med hensyn til "finanserne", må man forvente endnu flere konkurser og flere arbejdsløse.

Måtte det nye år blive et godt år med vækst på alle fronter.

Forrige artikel Efterslæb på vedligeholdelse vokser Næste artikel Fortsat behov for finanspolitiske lempelser