S: Hullet i lejeloven skal lukkes

DEBAT: Sælger en ejer af ejendom sin bolig, skal lejerne tilbydes at købe den. Det mener Jan Johansen fra Socialdemokratiet, der på den måde vil sikre, at der fortsat er billige boliger i de store byer.

Af Jan Johansen 
boligordfører for Socialdemokratiet

De senere år er der kommet langt flere småbørnsfamilier i København og på Frederiksberg. Det er positivt. Men går vi et spadestik dybere i tallene, påviser Arbejderbevægelsens Erhvervsråd dog, at udviklingen har en social slagside. Det er nemlig særligt velhavende familier, der er flyttet til byen, mens andelen af småbørnsfamilier fra arbejderklassen med faglært og ufaglært beskæftigelsesbaggrund er mere end halveret siden 1990’erne. Mens arbejderklassen udgjorde knap 33 procent af børnefamilierne i 1994, så er andelen blot 14 procent i dag.

Hold fast i billig-bolig-loven
Socialdemokraterne er optagede af, at vores by fortsat skal være for alle. Vi ser nødigt, at det går ligesom i London, Paris eller Stockholm, hvor det er blevet så dyrt at bo i centrum, at det kun bliver en mulighed for de allerrigeste. Vi mener, at det fortsat skal være muligt for SOSU-assistenten, politibetjenten og pædagogen at bo i byen. Og det skal fortsat være sådan, at direktøren og førtidspensionisten kan mødes i den lokale Fakta, og at deres børn går i samme folkeskole. Når vi har blandede boligområder i byerne, sikrer vi samtidig større forståelse for hinanden og dermed mere tryghed samt bedre sammenhængskraft.

Derfor indførte vi i vores regeringsperiode billig-bolig-loven, så kommunerne kan stille krav om, at 25 procent af boligerne i nye byområder skal være almene. København har allerede brugt loven til at sikre de første 3.600 billige boliger de kommende år. Og heldigvis lykkedes det os at fastholde bestemmelsen efter regeringsskiftet trods V-regeringens ihærdige forsøg på at få den skrottet under planlovsforhandlingerne.

Med billig-bolig-loven gør vi derfor noget ved den skævhed, som AE-rådet dokumenterer. Vi sikrer mangfoldigheden i byen og undgår, at København bliver en rigmandsghetto.

Der er tale om et hul i loven
Men i foråret dukkede så en ny sag op, der i mine øjne trækker i den forkerte retning i forhold til at sikre billige boliger i byerne. I april solgte Carlsbergfondet nemlig 700 lejligheder til tre pensionskasser. Tilbudspligten i lejeloven fastslår, at lejere i denne situation skal tilbydes at købe udlejningsejendommen som en andelsboligforening. Lejerne kan købe ejendommen til samme pris, som ejeren kan opnå ved salg til anden side.

Problemet er blot, at det har Carlsbergfondet ikke gjort. Det har man undgået ved, at køberne har lavet en minoritetsaktionær-model, der ikke er taget højde for i loven. Når der ikke er en køber med en aktiemajoritet, så er tilbudspligten til lejerne ikke gældende. Det er dog min klare overbevisning, at intentionen i loven er, at lejerne skal tilbydes at overtage ejendommen ved salg, og der derfor er tale om et hul i loven.

Min bekymring for denne model er, at de nye investorer, for at sikre deres afkast, vil benytte lejelovens bestemmelser, der muliggør en gennemgribende renovering og dermed en ny prisfastsætte af lejen, som risikerer at blive så høj, at folk med almindelige indtægter ikke længere vil have råd til at bo i lejlighederne.

Jeg har derfor på et samråd før sommerferien opfordret ministeren til, at vi hurtigst muligt får lukket hullet i forhold til tilbudspligten i lejeloven. Indtil videre har ministeren været fuld af forståelse, men uden handling. Jeg vil derfor fortsætte sagen og håbe, at ministeren, efter en lang sommerferie, er klar til at hoppe i arbejdstøjet, så vi kan få lukket hullet i loven, så vi ikke får færre billige boliger i byen.

Forrige artikel ABF: Tilbudspligten sikrer blandede byer ABF: Tilbudspligten sikrer blandede byer Næste artikel Paneldebat: Hvad skal der ske med tilbudspligten? Paneldebat: Hvad skal der ske med tilbudspligten?