ABF: Tilbudspligten sikrer blandede byer

DEBAT: Andelsboligerne sikrer, at sygeplejersken og læreren fortsat kan bo i de store byer. Ønsker politikerne den fordeling, skal de bevare tilbudspligten. Det skriver Jan Hansen for Andelsboligforeningens Fællesrepræsentation.

Af Jan Hansen
direktør for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation

Ved tilbudsreglernes indførelse i 1975 markerede et politisk flertal et ønske om, at lejerne i en privat udlejningsejendom skal have et tilbud om at købe ejendommen på andelsbasis, når ejendommen skal handles.

Dermed blev der også udtrykt et politisk ønske om, at den private andelsbolig – som den tredje boligform -  var og er en vigtig del af det danske udbud af boligtyper. En boligform, der har sin plads mellem ejerboligen på den ene side og lejeboligen på den anden side.

Lejerne fik med tilbudsreglernes indførelse altså dermed mulighed for at overtage deres ejendom ved at danne en andelsboligforening og betale sælger den samme pris, som sælger beviseligt kan få for ejendommen i fri handel til en tredjemand. Og netop den mulighed har et stort antal lejere benyttet sig af over det ganske land – således at den private andelsbolig i dag udgør cirka 8 procent af den samlede boligmasse. I Københavns Kommune udgør andelsboligen hele 33 procent af boligmassen, ikke mindst fordi Københavns Kommune valgte at sælge stort ud af sine kommunalt ejede ejendomme. 

Luk hullet, hvis der skal komme nye andelsboliger
Det er til gavn for samfundet, at vi har byer med forskellige boligformer, og hvor folk med mellem- og lavindkomster stadig har råd til at bo. Det er ikke til gavn for samfundet, hvis sygeplejersken og læreren ikke længere kan bo i de store byer, hvor priserne på både ejer- og lejeboliger er stadigt stigende.

Tilbudsreglerne har derfor givet blandt andre rigtig mange københavnere mulighed for at erhverve deres ejendom på andelsbasis igennem årene – og dermed også været med til at give byens ejendomme et løft, også fordi lysten til at forbedre og energirenovere ejendommene er rigtig stor i de private andelsboligforeninger.

Andelsboligforeninger i København får dermed også en vigtig rolle i forbindelse med at løfte Københavns Kommunes vision om at være CO2-neutral i 2025. Og jeg er slet ikke i tvivl om, at de private andelsboligforeninger vil gå forrest i forhold til at få reduceret energiforbruget. 

Problemstillingen er klar
Hvis tilbudsreglerne blev afskaffet, eller man fra politisk side accepterer, at kreative ejendomsselskaber prøver at sno sig uden om reglerne for at undgå, at lejerne skal have tilbudt deres ejendom på andelsbasis, så vil konsekvensen være et stop for etablering af nye private andelsboligforeninger. Man vil simpelthen ikke i praksis kunne organisere et køb på andelsbasis uden de nuværende tilbudsregler.

Så derfor er problemstillingen rimelig klar. Ønsker man fra politisk side, at den private andelsbolig fortsat skal være en vigtig del af det danske boligmarked, så skal tilbudspligten bevares, og de kreative forsøg på at omgå de nugældende regler stoppes.

Forrige artikel Dansk Byggeri: Bæredygtigt byggeri kræver klare regler Dansk Byggeri: Bæredygtigt byggeri kræver klare regler Næste artikel S: Hullet i lejeloven skal lukkes S: Hullet i lejeloven skal lukkes