Mere tryghed og frihed til lejere i privat udlejning

DEBAT: Boligpolitik handler om folks hjem, skriver Socialdemokraternes boligordfører Thomas Jensen, der vil sikre lejerne i private lejeboliger mere tryghed og frihed til at præge deres egen bolig.

Af Thomas Jensen
Boligordfører for Socialdemokraterne

Boligpolitik handler ikke bare om kroner og øre, love og regler, boligpolitik handler om menneskers hjem, frihed og tryghed. For de fleste mennesker er deres bolig nemlig ikke bare et tag over hovedet, men en vigtig del af deres livskvalitet. Det gælder også for de mange danskere, der bor i en af de over en halv million private lejeboliger i Danmark. Alligevel er det som om, at netop denne gruppe ofte bliver glemt i den boligpolitiske debat.

Derfor vil Socialdemokraterne nu give lejerne i de private udlejningsboliger ekstra opmærksomhed og nye muligheder for at præge deres boligsituation og forbedre rammerne for deres liv. For selv om man ikke ejer sin bolig, skal man stadig kunne være herre i eget hus. Det handler om at løse nogle af de voksende problemer, der skaber utryghed for lejere i private udlejningsboliger og give lejerne bedre mulighed for at præge den bolig, som er deres hjem.

Fraflytning af lejebolig i privat udlejning er for ofte præget af usikkerhed og store regninger til lejeren. Her skal der sættes ind med nye rettigheder, der forbedrer lejernes retsstilling, giver mere tryghed og en mindre regning.

Samtidig skal lejernes sikres bedre muligheder for at præge den bolig, der også er deres hjem. Det skal ske igennem nye rettigheder, der både skal skabe tryghed, sikre mere beboerindflydelse og give nye muligheder for at sætte præg på sin bolig.

Sidst, men ikke mindst er det vigtigt at holde fokus på, at de billige boliger ikke forsvinder ud af det private lejemarked. Der er i øjeblikket en tendens til, at flere tusinde private lejeboliger hvert år overgår fra den billigere omkostningsbestemte huslejeregulering til regulering efter det lejedes værdi. Det betyder store prisstigninger for lejerne, særligt i de store byer. Jeg mener, at de huslejeregulerede private udlejningsboliger udgør en vigtig del af det billige boligtilbud i de større byer, til gavn for, politibetjente, studerende, sygeplejersker og andre, der har brug for en billig bolig.

Derfor vil Socialdemokraterne trække i nødbremsen, når det gælder afviklingen af de billigste private lejeboliger og fjerne den regel i boligreguleringsloven, der gør det muligt for udlejere at sende huslejen på himmelflugt.

Forrige artikel Shhh - vi skal ikke have nogen kartoffelkur 2.0 Shhh - vi skal ikke have nogen kartoffelkur 2.0 Næste artikel Andelsboliger til markedspris