Løkke afviser at give husleje-garanti

HUSLEJEREGULERING: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) understreger, at lejerne ikke har grund til bekymring. Men i modsætning til sin forgænger vil han endnu ikke give nogen garanti for, at han ikke vil pille ved huslejereguleringen.

Hverken lejerne eller Socialdemokraterne fik nogen garanti for statsministerens hensigter med huslejereguleringen, da Lars Løkke Rasmussen (V) i sidste uge blev udfrittet i Folketingets spørgetid.

Socialdemokraternes boligordfører Thomas Jensen forsøgte ellers at få Lars Løkke til at give en garanti for, at han ikke vil liberalisere huslejereguleringen.

Det seneste halve år har både de Konservatives tidligere boligordfører Jakob Axel Nielsen og især Liberal Alliance således slået på tromme for at sætte huslejereguleringen fri.

Men i modsætning til sin forgænger Anders Fogh vil Lars Løkke endnu ikke give lejerne nogen decideret garanti om, at der med en borgerlig regering ikke vil blive pillet ved huslejereguleringen i næste valgperiode. En garanti som Fogh i sin tid gentog ved tre valg i træk.

Løkke: Vent til valgkampen
"Jeg kan høre, at der sådan er ved at blive lagt i kakkelovnen til den gode socialdemokratiske skræmmekampagne, der skal rulles ud, når valget kommer på et tidspunkt," sagde Lars Løkke, der efterfølgende forsøgte at berolige lejerne.

"Der er sådan set ikke nogen grund til at føle nogen usikkerhed, for regeringen har absolut ikke nogen planer om at ændre på det her. Det er ikke regeringens politik at ændre på huslejereguleringen," sagde Lars Løkke.

Han uddybede senere, hvorfor han af principielle årsager ikke vil give nogen garantier lige nu.

"Jeg ønsker bare ikke at indlede en kutyme for, at vi skal stå og give valgløfter hernede i Folketingssalen midt i et arbejdsår, hvor oppositionen da burde tage noget arbejdstøj på," sagde Lars Løkke og fortsatte:

"Valgkampen skal nok komme, og hvad der skal gives af garantier og ikke-garantier, når vi rammer selve valget, tager vi til den tid," sluttede Lars Løkke.

S: Fortsat usikkerhed
Men de svar efterlader fortsat landets 1,4 millioner lejere med en usikkerhed om, hvad der kommer til at ske med deres husleje, hvis de borgerlige vinder næste valg, mener Thomas Jensen (S).

"Det er besynderligt, for hidtil har Fogh meget håndfast givet en garanti til lejerne om, at der ikke sker ændringer. Så kommer Løkke til og flere ordførere fra regeringspartierne og Liberal Alliance siger de vil ændre huslejereguleringen, og nu vil hverken socialministeren eller statsministeren give en garanti. Derfor ved lejerne ikke, om en borgerlig regering i denne eller næste valgperiode vil ændre huslejefastsættelsen, med store huslejestigninger til følge," siger Thomas Jensen.

Han henviser til, at beregninger fra Det Økonomiske Råd viser, at det vil føre til huslejestigninger på over 40 procent i gennemsnit på landsplan, hvis huslejereguleringen bliver sat fri.

Forrige artikel S opgiver kolonihavesag Næste artikel Landsbyggefonden først gældfri i 2026 Landsbyggefonden først gældfri i 2026