Yahya Hassan og de andre debutanter: Sådan gik valgkampen

DEBUT: Ikke alle tager den slagne vej gennem partisystemet, inden de stiller op til Folketinget. Læs, hvordan Yahya Hassan, Mads Fuglede og tre andre politiske nybegyndere har oplevet deres første valgkamp.

Som så ofte før byder valgkampens på en række ansigter, der er kendt fra andet en politik.

Altinget har talt med fem af dem om, hvordan de har oplevet valgkampen.

 

Mads Fuglede (Venstre) – Underviser og USA-ekspert 
Hvordan har det været at stille op til Folketinget?

”Det er hårdt, interessant og noget, man tror, man kan forberede sig på. Så finder man ud af, at det er svært at forberede sig på det. Det er så flydende det hele, og jeg har ikke holdt mere end 10 procent af det, der stod i min plan. Jeg har lavet nye aftaler, og virkeligheden rammer det, man har planlagt.

Men det har været en stor oplevelse. Og så er det jo bare hårdt. Det er en 12-14 timers arbejde hver dag.”

Hvad har været den sjoveste oplevelse?

”Jeg havde en vælger, der stillede sig op foran mig, rev min flyer i stykker og forsøgte at spise den. Det var meget absurd. Jeg stod i situationen og tænkte, at han bliver rigtig svær at overbevise om, at han skal stemme på mig.

Han var ikke nem at kommunikere med, men jeg var bare ikke hans kandidat, tror jeg. Jeg ved ikke, om det var fordi, jeg er politiker, eller at jeg kommer fra Venstre. Det var hans måde at reagere på lige der.”

Tror du på, du kommer ind?

”Det er svært at gisne om, men jeg har en god fornemmelse. Men det kræver, at vi holder vores mandater herude. Det kan jeg mærke, at jeg ikke kan flytte. Der foregår to valgkampe. En mellem Lars Løkke og Helle, som også afgør, hvordan mandaterne falder herude. Så er der en masse lokale valgkampe, som flytter personerne rundt på de mandater i kredsene.

Jeg har aldrig haft en følelse af, at jeg var en del af den store debat. Det er kun de to, der er i den, og det er ret overraskende at opleve, når det går i gang. Jeg tror, jeg får et rigtig godt resultat, men om det rækker til, jeg kommer ind... Det siger min gut feeling mig.”

Yahya Hassan (uden for parti) - Digter
Hvordan har det været at stille op til Folketinget?

”Det er hårdt arbejde. Man skal virkelig være klar, og som kandidat for et nyopstartet parti har vi ingen banker i ryggen eller nogen kæmpe gruppe af frivillige, som er klar til at polstre vores plakater op. Så det har været en arbejdstid, hvor man, samtidig med man skal lave interviews og forklare sin politik, også skal forholde sig til noget mere praktisk og organisatorisk.

Vi har mødt en del modstand, også fra medier, som har forsøgt at forplumre billedet af Nationalpartiet. Også magthavere. Jeg har haft mine oplevelser med ordensmagten her i valgkampen, hvor jeg har følt mig chikaneret flere gange. Det resulterer i, at jeg så sent som i dag blev antastet på vej til et interview, men ikke turde at ringe til politiet i frygt for at få smidt ordensbekendtgørelsen i nakken.

På den måde er det også en svær tid, fordi det hele skal være snorlige, og man må endelig ikke træde ved siden af. Der har da været den slags chikane fra mennesker, for min prut lugter altså bedre end din prut, og det er mere spændende at se mig pille næse.

Når jeg har siddet rundt omkring i København, kommer Bertel Haarder springende forbi og roser mig. Men hvad gør de egentlig udad til? Det er fint, de kan komme hen og hviske til én, at de synes, man skal blive ved. Men hvorfor er der ikke nogen, der tør udfordre fælles konsensus? Det gør jeg konstant, og det har givet mig problemer her og der.”

Hvad har været den sjoveste oplevelse?

”Det var nok, da jeg var i Debatten og skulle tage lidt pis på Søren Espersen. Jeg fik revet ham lidt ud af den. Det, synes jeg, var skægt. Det er jeg ikke sikker på, han syntes.”

Tror du på, du kommer ind?

”Det vil jeg ikke gøre mig klog på. Men jeg ved, jeg har fået 4,1 procent i en meningsmåling. De må være lige så gyldige som de andre meningsmålinger. Men jeg ved det ikke.”

Henrik Dahl (Liberal Alliance) - Sociolog
Hvordan har det været at stille op til Folketinget?

”Det er ikke kommet så meget bag på mig, for min eks-kone er politiker. Det indtryk, jeg har dannet mig ved at være gift med en politiker, har vist sig at holde ret godt stik.

Den ubehagelige måde, de fører valgkamp på helt oppe i toppen, har man ikke her. Der bliver snakket politik, og det er på en god, respektfuld måde.”

Hvad har været den sjoveste oplevelse?

”Jeg var i Kolding til en paneldebat. Da jeg kom ud, var der nogle drenge, der spurgte, om jeg var politiker, hvad en valgplakat koster og en masse sjove spørgsmål. Så spurgte jeg dem, hvad de mener om skolereformen. Den var de imod. Den var ikke ret god, og de havde nogle meget klare holdninger til lektiecafé og det med, at de skal være der i så lang tid.

Man må jo ikke offentliggøre videoer med børn, men jeg spurgte, om jeg måtte optage til privat brug, hvor de siger deres mening. Så på min telefon har jeg de her børn, der siger, at skolereformen er noget lort. Sådan en lille souvenir.”

Tror du på, du kommer ind?

”Jeg tror ikke på noget. Jeg tror på valgresultatet, så det vil jo vise sig. Vi klør på, indtil valgstederne lukker.”

Anders Stjernholm (Alternativet) – Stand-up komiker
Hvordan har det været at stille op til Folketinget?

”Fysisk hårdt. Jeg kan klart mærke det, og jeg blev advaret af flere kandidater, da vi gik i gang. Lige efter Folkemødet var jeg det trætteste, jeg nogensinde har været. Men der er kun en vej i det her: det er bare fuld blæs. Så må jeg sove, når det er overstået.”

Hvad har været den sjoveste oplevelse?

”På Folkemødet fik jeg serveret en fadøl af en homoseksuel muslim. Det er jo en integrations-solskinshistorie som ingen anden.

Ellers har jeg mødt Søren Espersen og må tage mig selv i, at jeg ret godt kan lide ham. Så snart man møder de andre, finder man ud af, at Christiansborg lugter langt væk af at være en hyggelig arbejdsplads.”

Tror du på, du kommer ind?

”Fra starten har jeg sagt 50-50, og det gør jeg stadigvæk. Jeg ved ikke så meget om valgreglerne og det her med kredsmandater. Jeg har stadig ingen pejling af, hvor mange stemmer jeg og de andre kandidater trækker. Så det er noget rod for mig at regne på oddsene.”

Christen Sørensen (Socialdemokraterne) – Økonom og tidligere overvismand
Hvordan har det været at stille op til Folketinget?

”Det har været spændende at få mange nye oplevelser og prøve noget, jeg aldrig har prøvet før. Det har været godt.”

Hvad har været den sjoveste oplevelse?

”Det er at møde folk, snakke med dem og de ting, jeg ikke har prøvet før. At stå og dele pjecer ud for mig selv og overvinde den barriere. Det er selvfølgelig rart, hvis man møder nogen, der siger, de vil stemme på én – det er klart.”

Tror du på, du kommer ind?

”Det ved jeg selvfølgelig ikke. Men jeg tror da, jeg har en rimelig chance.”

Forrige artikel Sverige sætter dagpengene op Sverige sætter dagpengene op Næste artikel Lidegaard: Her er vores udenrigspolitik efter valget Lidegaard: Her er vores udenrigspolitik efter valget