Wermelin presses fra alle sider: Indkald til forhandlinger om klimatilpasning

Støttepartier, opposition og KL vil have miljøminister Lea Wermelin (S) til at tage hul på de længeventede forhandlinger om en national klimatilpasningsplan, efter endnu en storm skabte problemer med høje vandstande. Det er komplekst, svarer ministeren.

Efter stormen Malik er partier og kommuner ved at miste tålmodigheden med miljøminister Lea Wermelin. De vil have, at regeringen indkalder til forhandlinger om den lovede klimatilpasningsplan med det samme.

“Sidste år stod Danmark under vand på grund af massivt regnvejr, og nu ser vi mange blive ramt af stormflod. Vi kan ikke vente længere,” siger SF’s klimaordfører Signe Munk.

Arbejdet med en national klimatilpasningsplan blev skudt i gang i november 2020, men de politiske forhandlinger er stadig ikke kommet i gang. Senest hed det ifølge Signe Munk, at forhandlingerne skulle starte i januar, men nu står der februar på kalenderen.

”Det er simpelthen ikke godt nok,” siger hun.

Og hun bakkes op af både Venstre, Enhedslisten og KL.

”Hver gang, vi har voldsomt vejr, så minder det om, at vi har nogle uløste problemer. Og det kræver løsninger, der ikke bare kan gennemføres næste måned. Det kræver god planlægning, som tager tid at gennemføre. Derfor skal vi til at komme i gang med de forhandlinger,” siger Enhedslistens klima- og energiordfører Søren Egge Rasmussen.

Det lige frem ”haster” med at få gang i forhandlinger, lyder det fra kommunerne.

”Det er højaktuelt efter stormen Malik. Den viser endnu engang, at klimaforandringerne går ud over mennesker og materiel. Derfor håber vi virkelig, at regeringen snart leverer,” siger Birgit S. Hansen (S), som er formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg.

Voldsomme storme og mere regn

Det overordnede formål med den nationale klimatilpasningsplan er at sørge for, at man i fremtiden undgår oversvømmelser og problemer som følge af stigende grundvand og ekstreme nedbørsmængder.

At vand kan give problemer mærkede man mange steder rundt i landet i 2020, blandt andet i og omkring Silkeborg, Holstebro, Ribe, Aarhus, Horsens, Vejle, Herlev og Odense. Og for en lille uge siden gav Malik både kraftige pust, forhøjet vandstand og nye skader for mange, blandt andet i Lemvig og ved Roskilde Fjord.

”Vi står over for en fremtid med højere vandstande, voldsommere storme og mere regn. Derfor skal vi sikre en klimatilpasning, som er klog, langsigtet og som hænger sammen. Hvor vi ser på udfordringerne som en helhed – fra kilde til kyst - og ser på, hvordan risikoen udvikler sig over tid,” lød det fra miljøminister Lea Wermelin i november 2020.

Siden har et større tværministerielt analysearbejde været i gang og fire konkrete pilotprojekter blev søsat. De politiske forhandlinger blev dog skudt til 2022.

Wermelin: Vi er i gang

Det er de politiske forhandlinger, der skal sikre, at Danmark bliver beredt til fremtidens ekstremvejr, indsatsen tænkes på tværs af kommuner og der findes penge til det – for beskyttelse mod vandmasserne er ikke billigt.

”Det er kæmpe, kæmpe spørgsmål, vi skal have set på. Og det kan vi altså godt se at komme i gang med,” siger Venstres miljøordfører, Jacob Jensen.

”Jeg forventer, at det er forhandlinger, der kommer til at tage rigtigt lang tid. Det er en kompleks størrelse, som vi ikke bare lige kan tage på en formiddag. Så jo før, vi kan komme i gang, jo bedre,” tilføjer han.

I et skriftlig svar medgiver miljøminister Lea Wermelin, at der skal laves en langsigtet plan for klimatilpasningen og Malik netop lige har vist, hvordan vejret ”kan bide fra sig”.

”Men klimatilpasning er enormt komplekst, og det er vigtigt, at vi får lavet nogle kloge og gennemtænkte løsninger, for vi er i gang med en plan, der rækker årtier ud i fremtiden,” skriver Lea Wermelin, der tilføjer, at det faglige arbejde med udkastet til den nationale klimatilpasningsplan er i fuld gang.

Partier: Vi behøver ikke vente

Partierne ser dog ingen grund til at vente med forhandlingerne.

”Jeg har selv været med til at sætte det analysearbejde i gang, selvfølgelig er det vigtigt. Men det kan simpelthen ikke passe, at vi ikke kan starte på nogle af de overordnede beslutninger, fordi der mangler lidt på analysearbejdet,” siger Signe Munk fra SF.

Også Venstre har respekt for, at man gerne vil have et fagligt grundlag – men mener lige som SF, at det ikke bør forhindre der kan tages hul på tekniske gennemgange, præsentation af ideer og overordnede forhandlinger.

”Vi behøver ikke blive ved med at vente og vente på nogle analyser. VI kan godt begynde at drøfte de ting, vi godt ved, vi skal igennem,” siger Jacob Jensen.

{{toplink}}

,

Forrige artikel SF's politiske ordfører svarer partiets værdikriger: Det er godt, hun bryder gennem lydmuren. Men det er lige skarpt nok SF's politiske ordfører svarer partiets værdikriger: Det er godt, hun bryder gennem lydmuren. Men det er lige skarpt nok Næste artikel Konservative vil ophæve minkforbud i Danmark Konservative vil ophæve minkforbud i Danmark