Voksenlærlinge-ordningen bliver permanent

UDDANNELSE: Voksenlærlinge-ordningen bliver nu gjort permanent og mere målrettet for personer over 25 år uden uddannelse. Over 3000 flere lærlingepladser bliver skabt med ordningen.

Voksenlærlingegordningen bliver nu gjort mere målrettet mod ufaglærte og blev desuden gjort permanent.

Det er en realitet, efter at regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale torsdag indgik en aftale om ordningen.

Ifølge aftalen vil den nye ordning kunne skabe ekstra 3.625 lærlingepladser, og dermed bliver ufaglærte dermed løftet op med en uddannelse, så de nemmere får et job. Og det er Socialdemokraterne ganske godt tilfreds med.

Ret til støtte hele året
"Jeg er ganske godt tilfreds med aftalen, og den flugter meget godt med de ønsker, vi har haft om en permanent ordning og ikke stop-and-go, hvor der ofte kun var pladser til et halvt år. Det giver dermed lønmodtagere ret til hele året at få støtte som voksenlærling," siger Thomas Adelskov.

Voksenlærlingegordningen betyder, at virksomheder kan få tilskud til at ansætte lærlinge, der er sikret voksenløn under uddannelsen, svarende til lønnen som ufaglært inden for området.

Tidligere var der et fast beløb per år, og det blev ofte brugt op efter et halvt år, hvorefter interesserede måtte vente til året efter. Det er ofte blevet kritiseret af arbejdsmarkedets parter, og det bliver nu fjernet med den nye aftale.

Støtten til virksomheder skåret
Regeringen havde gerne set, at aldersgrænsen blev sat op til 30 år, men ifølge aftalen får alle over 25 år uden en uddannelse eller en forældet uddannelse gavn af ordningen. Aftalen finansieres ved at skære i tilskuddet til arbejdsgiverne fra 35 kroner til 30 kroner per time og samtidig skære ned i tilskudsperioden fra to et halvt år til to år.

"Det er fin pris at betale for et jævnt optag i voksenlærlingeordningen, så det ikke er først til mølle og tilfældighederne, der kommer til at råde på området," siger Thomas Adelskov.

Usikkerheden bliver fjernet
Også Bent Bøgsted, Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, betegner aftalen som fornuftig.

"Jeg er glad for, at den bliver gjort permanent, så vi ikke hele tiden skaber usikkerhed, når midlerne er brugt op. Aftalen gør, at det kommer til at glide bedre, og vi ikke kommer i den situation, at vi skal stoppe ordningen efter et halvt år," siger Bent Bøgsted.

Og samtidig er han glad for, at aftalen målrettes ufaglærte.

"Hvis ens uddannelse er forældet, er det godt at kunne tage en ny uddannelse med ordningen, men man skal ikke shoppe fra uddannelse til uddannelse med voksenløn. Den bliver mere målrettet mod folk uden uddannelse eller folk med en forældet uddannelse. Tidligere var der fri tilgang for alle, og det bliver stoppet nu," siger Bent Bøgsted.

Forrige artikel Danskerne afviser at betale for at gå til læge Danskerne afviser at betale for at gå til læge Næste artikel AE: VK's trafikplan er oppustet AE: VK's trafikplan er oppustet