Vogterhunde og flere hegn: Sådan vil minister forebygge ulveangreb

ULV: Miljø- og fødevareminister Lea Wermelin (S) har fremlagt en række initativer, som skal forebygge nye ulveangreb i Jylland. Der skal blandt andet gøres brug af vogterhunde, oprettes en nyt ulveområde og ydes fuldt tilskud til opsætning af ulvesikre hegn. 

Et område på størrelse med Bornholm bliver Danmarks største ulvezone.

Det 570 kvadratkilometer store område sydvest for Silkeborg skal gøre det muligt for fåreavlere at søge om tilskud til at bygge ulvesikre hegn, som skal beskytte dyrene mod ulveangreb.

Det er en del af indholdet af det nye ulveudspil, som miljøminister Lea Wermelin mandag har præsenteret i Byrup. 

”Ulven er et problem for landmænd med udegående husdyr i Midt- og Vestjylland. Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at hjælpe de husdyrholdere, som til stor frustration oplever, at ulven slår deres husdyr ihjel,” skriver miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Udover den nye ulvezone bliver tilskuddet til at etablere ulvehegn inden for ulveområdet forhøjet fra 80 til 100 procent.

”Ulven er fredet i EU, og vi må forholde os til de udfordringer, den skaber. Forebyggelse af ulveskader på husdyr er vigtigt, og vi skal så vidt muligt undgå ulvedræbte husdyr på markerne,” skriver Lea Wermelin i pressemeddelelsen.

Vogterhunde på vej
Flere fåreavlere har ifølge Miljøministeriet - efter tysk forbillede - ønsket at bruge vogterhunde til at beskytte dyr på marken.

Det bliver nu muligt med et pilotprojekt, hvor der skal ydes støtte til certificerede vogterhunde tre steder i landet.

”Der er gode erfaringer med vogterhunde fra Tyskland, og derfor skal vi også prøve ordningen af i Danmark. Vi starter med at give tilskud til vogterhunde tre steder, og så skal vi se, om ordningen skal gøres permanent,” skriver miljøministeren.

Vogterhundene skal ses som et alternativ til hegn i de områder, hvor det kan være svært at opsætte ulvesikre hegn.

I den seneste status estimerede DCE, Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus, at der var fem voksne ulve og seks hvalpe i Danmark.

,

Forrige artikel Vermund vil lade danskerne stemme om nye lempelser af udlændingepolitikken Vermund vil lade danskerne stemme om nye lempelser af udlændingepolitikken Næste artikel Analyse: 30 år efter Murens fald er Europa ved at lukke døren mod øst Analyse: 30 år efter Murens fald er Europa ved at lukke døren mod øst