Vismændene udskyder miljørapport efter udflytning: Alle de grønne økonomer har sagt op

UDFLYTNING: Udflytningen til Horsens har fået alle økonomerne i De Økonomiske Råds miljøsekretariat til at sige op. Derfor udskydes den næste miljørapport, som også bliver kortere end normalt, fortæller direktør John Smidt.

Flytningen fra København til Horsens kaster skygger på De Økonomiske Råds næste miljørapport.

Rådets miljømedarbejdere vil nemlig ikke flytte med de 250 kilometer mod vest og har sagt op.

Derfor udskyder rådet nu sit årlige miljøøkonomiske møde i februar og den vismandsrapport, der skulle udkomme samtidig. Fra oprindeligt planlagt 26. februar til slutningen af april. 

Det er De Økonomiske Råds formandskab – med overvismand Michael Svarer i spidsen – der har truffet beslutningen.

Den næste miljøøkonomiske rapport bliver også som konsekvens af opsigelserne tyndere end normalt: Den beskæres fra de normale tre kapitler til to kapitler, et bliver om CO2-lækage og dansk klimapolitik og et om sammenhængen mellem miljøpåvirkninger og indkomstfordelingen.

”Udflytningen har ført til, at alle medarbejdere, som arbejdede med miljøøkonomi ved årets indgang, har sagt op, med undtagelse af kontorchefen. Det betyder naturligvis, at vi er hårdt presset,” siger direktøren for De Økonomiske Råds sekretariat, John Smidt, og tilføjer:

”Det vil sætte sig spor i hele 2019, og det er sandsynligt, at det også vil kunne ses på produktionen i 2020.”

Ikke overrasket
I alt har seks miljøøkonomer sagt op, hvilket er alle fagmedarbejderne i sekretariatets miljøøkonomiske analyseenhed.

John Smidt fortæller, at man har forsøgt at holde på dem med fastholdelsestillæg og fleksible arbejdsforhold. Men det var altså ikke nok.

”Desværre har det ikke været muligt for os at få nogen af økonomerne fra miljøafdelingen til at tage med til Horsens. Det er ikke en stor overraskelse, for det er en stor ting på den private front at skulle flytte så langt. Og de her økonomer er knalddygtige og har derfor rigtigt gode muligheder for at få andre job,” siger John Smidt.

Rådet har haft lidt bedre held til at holde på de øvrige mere klassiske økonomer. Det skyldes til dels, at De Økonomiske Råd – efter stor kritik af udflytningen – har fået lov til at beholde en ”satellit” på en håndfuld økonomer i København.

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement), hvor du også kan læse, hvordan det går med at rekruttere nye medarbejdere til Horsens. Få et gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Minister får kritik for ikke at dele offentligt tilgængelige dokumenter Minister får kritik for ikke at dele offentligt tilgængelige dokumenter Næste artikel Dagens overblik: Dagens overblik: "Det er virkelig skandaløst og pinligt for en såkaldt rød regering"