Vilhelmsen satser på mål for de mest udsatte

2020-PLAN: Der skal være færre hjemløse, udsatte børn skal klare sig bedre i uddannelsessystemet, og unge skal begå mindre kriminalitet. Det er nogle af regeringens nye mål. Varm luft uden nye penge, lyder kritikken fra Enhedslisten.

Det bliver de mest udsatte mennesker, som regeringens længe ventede 2020-mål for det sociale område vil fokusere på.

Således har regeringen med social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF) i spidsen præsenteret konkrete målsætninger for, hvilken retning man ønsker for de mest udsatte.

Frem mod år 2020 skal blandt andet andelen af unge mellem 15-17 år, der begår kriminalitet, falde med mindst 25 procent, og antallet af hjemløse skal reduceres med mindst 25 procent. Et tredje mål er, at mindst 50 procent af de udsatte børn og unge som 25-årige skal have gennemført en ungdomsuddannelse.

Det har hele tiden været en del af regeringsgrundlaget, at regeringen ville opstille konkrete mål for det sociale område. Og nu er der så kommet ni konkrete mål for, hvordan udviklingen for de mest udsatte mennesker skal være i 2020, mens der ingen mål bliver sat for store socialområder som f.eks. ældre og handicappede.

"Det er helt afgørende for regeringen, at vi ikke mister de mest udsatte mennesker i vores samfund af syne. Det er de børn, der begynder livet med dårlige odds, og det er de voksne, som lever livet på samfundets kant. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi nu har taget skridtet videre og sat helt konkrete sociale mål frem mod 2020 for, hvordan vi bedst muligt hjælper de mennesker, der har allermest brug for det," siger Annette Vilhelmsen i en pressemeddelelse.

Der er ikke fremlagt planer om, at området skal have ekstra penge, så man kan komme til at nå de nye mål.

Kritik
Enhedslisten er glad for, at regeringen opsætter mål for sig selv. Men mål uden midler er ikke andet end varm luft, lyder kritikken.

"Nu mangler vi, at regeringen rent faktisk sætter handling bag ordene og sætter tilstrækkeligt med penge af. Smukke intentioner og flotte ord om samarbejde i sig selv gør ingen forskel," siger Pernille Skipper fra Enhedslisten. 

Der har allerede været en del fremme i medierne med de nye mål. Og det har allerede fået en del kritikere på banen.

Børns Vilkår vender tommelfingeren nedad over for regeringens nye 2020-plan, som blandt andet har et mål om, at halvdelen af alle anbragte børn skal have en ungdomsuddannelse, når de fylder 25 år.

"Det virker nærmest ekskluderende, når målet for alle andre er 95 procent. Hvad skal der ske med den halvdel af de anbragte børn, som ingen ungdomsuddannelse får," siger direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl til Ritzau.

Også Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo, finder målsætningerne uambitiøse.

"Det lyder måske flot i offentligheden, at man siger, at man vil gøre noget for den ene og den anden og den tredje gruppe," siger han.

"Men de mål, de sætter, de er meget, meget lidt ambitiøse. Samtidig stigmatiserer man udsatte børn og unge, for hvorfor skal kun halvdelen af dem have en ungdomsuddannelse," siger Eyvind Vesselbo til Ritzau.

Forrige artikel Her er regeringens sociale 2020-mål Her er regeringens sociale 2020-mål Næste artikel Medlemsflugt hos Radikale Medlemsflugt hos Radikale