Vil Orban samle en ny europæisk supergruppe for nationalister?

Det ungarske regeringspartis skelsættende brud med Europas konservative og kristdemokratiske familie bliver vendt og drejet i ugens samtale fra Bruxelles, hvor du også kan blive klogere på Kommissionens nye sociale handlingsplan.

Det kan vise sig at markere et vigtigt skred i kontinentets politiske balance, at Ungarns regeringsparti nu forlader den store konservative gruppe i Europa-Parlamentet.

Efter mange års konflikter og kritik af Viktor Orbans stadig mere autoritære ledelse blev hans parti, Fidesz, i denne uge presset ud af gruppen EPP, som er domineret af Tysklands konservative.

Det var ikke et sekund for tidligt, hvis man spørger gruppens eneste danske medlem, Pernille Weiss (K).

”Vi kan ikke acceptere, at Fidesz og Orban rent ud sagt bare giver demokratiet fingeren igen og igen,” siger hun i podcasten fra Bruxelles, hvor Altingets EU-eksperter Rikke Albrechtsen og Thomas Lauritzen slår ned på nogle af ugens vigtigste begivenheder.

Spørgsmålet er, hvor Orban og hans parti går hen nu, hvor de er gået hjemmefra. Og om planen er at skabe en stor nationalistgruppe på højrefløjen, som også kunne omfatte for eksempel Dansk Folkeparti.

Podcasten vender også søgelyset mod den nye handlingsplan for EU’s sociale søjle, som Kommissionen præsenterede torsdag.

Hvad skal den plan bruges til – og hvorfor er den så kontroversiel i Danmark, når den nu handler om ligeløn, beskæftigelse, fattigdomsbekæmpelse og alt muligt andet, som en socialdemokratisk dansk regering kun kan elske?

 

Denne udsendelse er medfinansieret af EU igennem Europa Parlamentets støtteprogram for kommunikation. Europa Parlamentet har ingen indflydelse på udsendelsen og kan ikke stilles til ansvar for information eller meninger ytret i udsendelsen.

Forrige artikel Dahlin skal vise, at fremtidens Venstre også er stramt Dahlin skal vise, at fremtidens Venstre også er stramt Næste artikel Derfor går det dårligere med ligestilling i Danmark end i resten af Norden Derfor går det dårligere med ligestilling i Danmark end i resten af Norden