Vestagers tale ved Radikales nytårsstævne

DOKUMENTATION: Gruppeformand Margrethe Vestagers tale ved Radikale Venstres nytårsstævne 9. januar 2011.

Jeg vil først og fremmest gerne sige tak. Tak til deltagerne, og tak til statsministeren og Helle Thorning-Schmidt for at komme til Radikale Venstres nytårsstævne i år.

Forleden dag hørte jeg en vittighed. Den lød nogenlunde sådan her: "En finanskrise er endnu værre end en skilsmisse. Formuen er halveret, men ægtefællen er der stadig."

I Danmark har vi mærket finanskrisen. Vi har mistet arbejdspladser. Vores offentlige ydelser er blevet forringet, og danske virksomheder er gået konkurs.

Men Danmark er stadig gift med VKO. En regering, der har formøblet et historisk opsving i stedet for at fremtidssikre vores økonomi.

"Den opgave, vi har de kommende tre år, kan ikke løses ved at pille ved efterlønnen eller andre smarte kunstgreb."

"Uanset hvad vi beslutter omkring efterløn, vil det bidrage med fem flade øre."

Begge citater er statsministerens. Og begge er fra 2010. Hvad er der sket de sidste 9 måneder? Jeg ved det ikke. Men statsministeren må have erkendt, at regeringens genopretningspakke ikke genoprettede dansk økonomi som lovet.

Så nu vil statsministeren gerne afskaffe efterlønnen. Jeg synes, at det er et godt og modigt forslag. Det er nok ikke nogen stor overraskelse. Radikale Venstre har ment det længe.

Hvis der blev ryddet en kvadratmeter sne, for hver gang jeg er blevet spurgt om, hvorfor Radikale Venstre peger på Helle Thorning-Schmidt som statsminister, ville jeg kunne garantere bornholmerne sne-fri vinter-trafik, de næste par år.

Men det er faktisk meget nemt at svare på.

I 9 år har VKO haft ansvaret for dansk økonomi. De soldede overskud op. Nu står vi i moradset.
I 9 år har VKO sat stadig værre standarder for, hvor meget mistillid, vi kan møde vores medmennesker med.
I 9 år har VKO øget kontrollen, overvågningen og bureaukratiet.

Efter 9 år med VKO har Danmark brug for en ny regering.

Vores uenigheder i oppositionen er kendte. Og tjekker man efter, er vi uenige om stort set de samme ting som regeringen og Dansk Folkeparti - udlændinge, efterløn, skat, folkeskolen og EU.

Men der er også ting, vi er enige om.
Vi ønsker en regering, der vil arbejde målrettet for at erstatte kul, olie og gas - fossile brændstoffer - med vedvarende energi, investere i uddannelse og forskning og afskaffe fattigdomsydelserne og give asylansøgere og deres børn ret til en ordentlig bolig, uddannelse og mulighed for at arbejde. En ny regering, som vil føre en samlende udenrigspolitik.

Og en ny regering, der har respekt for lovgivning, for høringsfrister, for inddragelse - og for bredt samarbejde. Ikke som noget "flinkt", men som et fundament for at udvikle vores demokrati: Samarbejde, inddragelse, dialog.

Der er ikke tvivl om, at vi peger på Helle Thorning-Schmidt. Og Helle: Vi kommer også til at stille krav til dig.

Vi ønsker selvfølgelig indflydelse. På alle områder. Og at tage det ansvar, der følger med.

Vi vil gøre op med regeringens udlændingepolitik baseret på mistro og mistillid. Vi stoler også på udlændinge. Danskere skal have ret til at bo i Danmark. Også når de er gift med en udlænding. Det skal staten ikke blande sig i. Derfor er vi imod pointsystemer for familiesammenføring.

Regeringen har misrøgtet dansk økonomi og forsømt at udvise rettidig omhu, mens det gik godt. Skattestoppet har kostet os 100 milliarder kroner. Der skal styr på økonomien. Og der skal være overensstemmelse mellem indtægter og udgifter. Vi lytter også til økonomer. Derfor ønsker vi efterlønnen afviklet over 10 år.

Vores folkeskole kan gøres meget bedre. Kontrol og overvågning har været kodeordene gennem 9 år. Det vil vi gøre op med. For vi tror også på lærerne. Derfor vil vi give lærerne mere efteruddannelse og mere tid at undervise i.

Radikale Venstre peger altså på Helle Thorning-Schmidt, men ikke for at erstatte en blokpolitik med en ny. Og det vil jeg gerne vise i dag.

Sagt helt åbent, så er sandheden, at hverken statsministeren eller Helle Thorning-Schmidt har flertal for deres økonomiske planer. Og ingen af planerne løser Danmarks økonomiske problemer. Hvis danskerne vælger den ene eller den anden plan, får vi ikke en samlet løsning.

Og hvis vi ikke gør noget nu, bliver prisen kun endnu højere. Radikale Venstre nægter at forringe vilkårene for de syge, de sårbare og de udsatte. Og vi vil ikke være med til at sende regningen for dagens og vores velfærd videre til vores børn.

Regeringen har sovet i timen, og statsministerens genopretningsplan er allerede sønderskudt, så selv om vi afskaffer efterlønnen, mangler der stadig 15-20 milliarder kroner.

S-SF's plan kan heller ikke stå alene. Til gengæld kan de 15 milliarder, som Helle Thorning-Schmidt har lovet at finde ved at øge arbejdstiden, fungere som et solidt supplement til en afvikling af efterlønnen. Og gennemfører vi begge ideer, vil det betyde, at Danmark vil stå med en god og fremtidssikret økonomi

I sommer sagde Helle Thorning-Schmidt, at det kan blive nødvendigt at se på efterlønnen, og statsministeren har været positiv over for ideen om at øge arbejdstiden. Derfor vil jeg opfordre statsministeren og Helle Thorning-Schmidt til at inddrage begge planer og sammen med resten af Folketinget arbejde for en fælles løsning.

Ingen må være i tvivl om, at vi ønsker en ny regering i Danmark efter næste valg. Men Danmarks økonomiske udfordringer er en fælles udfordring, og det er på tide, at vi tager ansvar for at finde en fælles, holdbar og troværdig løsning i bredt samarbejde. Det har Danmark brug for.

Tak for ordet.

Forrige artikel Løkke: - Tillykke, Mary Næste artikel Claus Hjort i fare for at ryge ud af Folketinget Claus Hjort i fare for at ryge ud af Folketinget